HÅLLBAR INDUSTRI

Karlshamnsverket skulle kunna eldas med bio-olja

Tester har visat att Karlshamnsverket skulle kunna eldas med bio-olja i stället för med fossil olja. Arkivbild.
Tester har visat att Karlshamnsverket skulle kunna eldas med bio-olja i stället för med fossil olja. Arkivbild.

Karlshamnsverket, som är en del av den svenska effektreserven, skulle kunna eldas med bio-olja i stället för som nu med fossil olja. Det visar tester som genomfördes för åtta år sedan, rapporterar P4 Blekinge.

Publicerad Uppdaterad

Att den fossila oljan inte byts ut beror på problem med lagring och inköp.

– Det gick inte att lagra det här bränslet. Att tänka sig ett sådant bränsle för ett reservkraftverk, där det kan gå månader mellan starterna faller på sin egen orimlighet, säger vd Henrik Svensson till P4 Blekinge.

Ny Teknik bad Karlshamnsverket att förtydliga vad de drog för slutsatser av testerna. Så här svarar verket:

”De utmaningar som framkom vid proveldningen och den efterföljande utredningen var bland annat att bränslet hade svagheter när det gäller lagringsbeständighet. Det tenderade att sönderfalla och därför bli otjänligt som bränsle när det lagrades. Just den aspekten, lagringsbeständighet, är kritisk för ett reservkraftverk som under långa perioder står still.

Den andra delen handlar om tillgång och transport. Det vill säga att det finns tillgång till bränslet, så att vi inte hamnar i en situation där produkten plötsligt inte finns att tillgå i de volymer vi efterfrågar när vi behöver det. Det bränsle som ska användas i Karlshamnsverket behöver också kunna transporteras sjövägen.”

Utsläppen från bio-olja är lika stora som från fossil olja men bio-oljan tillför ingen ny koldioxid till atmosfären.

Kraftvärmeverk 1 (KVV1) i Värtaverket i Stockholm är från början byggt för fossil olja men körs sedan tiotalet år på bio-olja. 2019 kom beskedet att Stockholm Exergi ska bygga om KVV1 för att få längre driftstid och fortsatt användning av bio-olja.