HÅLLBAR INDUSTRI

Rapport sågar Japans strategi för vätgas

Kritik riktas bland annat mot att Japan har satsat på vätgas för personbilar samt uppvärmning av bostäder.

Ett ambitiöst vätgasprogram skulle göra Japan ledande – men nu hävdar en rapport att satsningen har gett ett ökat koldioxidavtryck, och fått landets teknikutveckling att halka efter. “Det är med viss besvikelse jag läser rapporten”, säger Göran Lindbergh på KTH.

Publicerad Uppdaterad

Öriket blev 2017 det första landet i världen med en nationell vätgasstrategi. Då var devisen: Japan har ett bra läge att ta ledningen inom innovation av väteanvändning. Men nu sågas hela satsningen i en rapport från REI, Renewable Energy Institute.

Det japanska institutet anser att vätgasstrategin har gett motsatt effekt. En statligt subventionerad tillverkning av grå vätgas (tillverkad av fossilgas, som naturgas) har i förlängningen hämmat produktionen av grön vätgas, som tillverkas med elektrolysörer som drivs med förnybar energi. Enligt forskarna har konsekvensen blivit att Japan istället har ökat sitt koldioxidavtryck. I sin kritik hävdar institutet att hela strategin är orsaken till att Japan nu har halkat efter i teknikutvecklingen jämfört med Kina och Europa.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här