INNOVATION
Världen kanske är en simulering trots allt
Midjourney/Ny Teknik
Ny forskning ”ger vetenskapliga bevis som verkar underbygga hypotesen om ett simulerat universum”. Det menar forskaren bakom ”infodynamikens andra huvusats”.
Hur var det nu, lever vi i en verklig värld eller är allt bara en stor simulering? En ny föreslagen naturlag kan tyda på det senare, skriver tidskriften Vice.
Att vi inte skulle leva i en ”riktig värld” utan bara vara del av en avancerad simulering, ettor och nollor i någon sorts gigantisk superdator, är i sig inte en ny tanke. Ämnet diskuteras bland annat av Nick Boström, en svensk filosof verksam vid Oxfords universitet, i en text från början av 2000-talet.
Ett nytt förslag från Melvin Vopson, docent i fysik vid universitetet i Portsmouth i Storbritannien, kan tyda på att bevis för denna simuleringshypotes finns i lagarna som styr över information. Med information menas till exempel informationen som finns i vårt dna eller den digitala informationen i datorer.
Melvin Vopsons forskning landar i att olika informationssystem som förekommer i världen genomgår en sorts minimeringsprocess över tid. Vilket liknar hur datorer komprimerar och optimerar data, något som alltså talar för att världen bara är en stor simulering.
Infodynamikens andra huvudsats
Tidigare har Melvin Vopson lagt fram att information kan vara en femte sorts materia, utan massa. Alltså utöver fast materia, vätskor, gaser och plasman. 2022 presenterade han tillsammans med kollegan Serban Lepadatu, fysiker vid University of Central Lancashire, också en ny naturlag som de kallade ”infodynamikens andra huvudsats”.
Namnet på lagen anspelar på termodynamiken, där den andra huvudsatsen slår fast att ett isolerat systems entropi aldrig minskar. Vopson och Lepadatu såg att det inom infodynamiken var tvärtom, entropin i ett informationssystem förblir antingen konstant eller minskar över tid.
Alltså, om termodynamiken säger att system blir alltmer kaotiska när entropin ökar sker motsatsen när det gäller information. Det kan vara därför som det finns så mycket symmetrier i världen och inom fysiken, menar Melvin Vopson. Symmetrierna kan vara ett sätt att minimera och optimera information över tid.
Genom att tillämpa den här lagen på digital information, genetisk information, atomfysik, matematiska symmetrier och inom kosmologin har Melvin Vopson nu utvecklat teorin. Resultaten ”ger vetenskapliga bevis som verkar underbygga hypotesen om ett simulerat universum” skriver han i studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften AIP Advances.
– Att kategoriskt konstatera att vi lever i en simulering baserat enbart på denna studie går inte. Min förhoppning är att detta arbete kommer att stimulera mer forskning och att smarta forskare kommer att komma på nya sätt att bevisa eller motbevisa det, säger han till Vice.