USA biffar upp sitt försvar mot små drönare

2018-08-08 07:32  
Foto: Leonardo DRS

Små, obemannade flygfarkoster är ett växande hot mot USA:s trupper. Nu ökar armén sin satsning på ”MLIDS” – fordon konstruerade för att skjuta ned långsamma drönare.

Leonardo DRS, med huvudkontor i Virginia, har tidigare fått 374 miljoner kronor av U.S. Army för att utveckla ett fordonsburet system som kan slå ut små drönare. Nu skjuter armén till ytterligare 115 miljoner kronor för vidare utveckling och tester av ”MLIDS”.

Förkortningen står för ”Mobile Low, Slow Unmanned Aerial Vehicle Integrated Defense System”. Vapnet ska kunna slå ut allt från quadcopters till små drönare av flygplanstyp.

Läs mer: Uber och US Army samarbetar kring tysta flygfarkoster

– Drönare är ett i ökande grad farligt hot mot våra långt framskjutna trupper, och vi är stolta över att stödja det här brådskande införskaffandet som kan skydda dem mot potentiellt dödliga, små, obemannade flygfarkoster. Vi jobbar hårt för att så snabbt som möjligt kunna leverera den bästa kapaciteten till våra soldater, säger Aaron Hankins, vice vd för DRS Land Systems till C4ISRNET.com.

MLIDS har en kombination av olika sensorer och vapen monterade på två bepansrade och minsäkra terrängfordon, så kallade M-ATV:s. Det ena fordonet bär de elektrooptiska- och infraröda sensorerna. sDRS mastmonterade övervakningssystem ”Surveillance and Battlefield Reconnaissance Equipment” spårar upp och följer potentiella måltavlor, och kan även störa ut signalen till operatören som styr drönaren.

Läs mer: Mobila drönardödaren ska skydda flygplatser

Det andra fordonet har i dag en kanon på 30 mm som huvudbeväpning, som kan slå ut en eller flera drönare. Men plattformen kan anpassas för mer än 100 konfigurationer, och MLIDS ska utrustas med fler kinetiska vapen – bland annat en minidrönare som kan slå ut fientliga farkoster.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer