Uppskjutning på Esrange stoppad: ”Avfyrningen gick inte som planerat”

2018-03-15 13:22  

Under veckan skulle två raketer ha skjutits upp från Esrange. Men det gick inte som planerat vid den första uppskjutningen.

Den första av de båda uppskjutningarna var planerad att ske i tisdags. På grund av dåliga väderutsikter flyttades uppskjutningen till måndagen i stället.

Men något gick snett. Swedish Space Corporation (SSC) berättar att raketen sköts upp men att ”avfyrningen inte gick som planerat”. Det ska dock inte ha inneburit några säkerhetsrisker. I väntan på utredning ställdes även torsdagens uppskjutning in, berättar Ann-Christin Grenevall, informatör.

Raketen som sköts iväg är av typen Rexus, avsedd att utföra studentexperiment med. Rexus står för Rocket Experiments for University Students.

Läs mer: ESA testade raketmotorn som drivs av luft

Den lilla raketen kan föra upp 40 kilo experimentutrustning till cirka 90 kilometers höjd. Raketen drivs av en Orionmotor och 290 kilo fast bränsle. Den är cirka fem och en halv meter lång och har en diameter på 35,6 centimeter.

Ny Teknik söker SSC för att få ytterligare information.

Här syns en lyckad uppskjutning av en Rexusraket från Esrange:

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt