Innovation

Tacka Colin för neutronkanonen

Colin Carlile, som var forskningschef på ILL-instituet i Grenoble, kom till Lunds universitet 2006 som gästprofessor. Året efter utnämnde regeringen honom till föreståndare för det nya ESS-sekretariatet vid Lunds universitet för att planera och analysera den forskning som behövs för att konstruera en europeisk neutronspallatsionskälla, European Spallation Source ESS.
ESS och neutronkanonen ska ligga i anslutning till synkrotonljuslabbet Max IV, en ring med 160 meters diameter där ska forskare och företag kunna se atomsmå detaljer i celler och material.

Det är ingen måtta på glädjen i Lund i dag efter beskedet att man vunnit kampen om det europeiska neutronprojektet ESS. Och alla hyllar den kände neutronforskaren Colin Carlile som hållit i trådarna.

Publicerad

Det är nu i praktiken klart att världens största neutronkälla och neutronforskningsanläggning European Spallation Source ESS kommer att byggas i Lund – en satsning på minst 13 miljarder kronor enbart i konstruktionskostnader.

- Colin har varit vårt trumfkort. När regeringen för två år sedan utsåg Colin Carlile att leda ESS-sekretariatet i Lund sände det tydliga signaler till resten av Europa att Lund var bäst. Den plats som Colin valde skulle vinna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här