INNOVATION
Svenska ”vattenfabriken” renar 20 000 liter per dygn
Madagaskar har avtalat om 150 exemplar av det nya systemet.
Wayout
Svenskarnas reningsverk ryms i en container och kan förse upp till 10 000 människor om dagen med dricksvatten. Snart är det världspremiär för startupen Wayouts nya version – länder vid Indiska oceanen är huvudmarknaden.
Den ursprungliga idén var ett nyckelfärdigt mikrobryggeri för att tillverka öl och andra drycker på lokalt vatten, även hämtat från havet. Men de tidiga kunderna i Tanzania, Kenya och Uganda har främst använt systemen för produktion av dricksvatten.
Den 9 maj öppnar Wayout ett showroom i Dubai och samtidigt presenterar de bolagets nya dricksvattensystem. Kapaciteten är nu dubbelt så stor, och systemet kan rena upp till 20 kubikmeter per dygn. Det innebär att 8–10 000 personer kan försörjas med dricksvatten varje dag. Den siffran sjunker dock något om det handlar om avsaltning av havsvatten, som även drar lite mer energi.