Studie: Vaccin stoppar inte långtidscovid

2022-11-23 08:34  
Covidvaccinen är bra för att minska risken för allvarlig sjukdom, men verkar inte bita på långtidscovid. Arkivbild. Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Covidvaccin ger ett dåligt skydd mot långtidscovid, enligt en färsk norsk studie vid Oslos universitetssjukhus.

– Det är egentligen väldigt överraskande, säger läkaren och forskaren Arne Søraas till Aftenposten, och beskriver resultatet som "trista".

Vaccinen ger ett "fantastiskt skydd" mot allvarlig sjukdom och sjukhusinläggningar, men skyddar inte mot andra covidrelaterade bekymmer som koncentrationsproblem, utmattning, att det är tungt att andas och förändringar i smak och lukt.

Forskarna jämförde två patientgrupper som bekräftats smittade med coronaviruset som antingen var vaccinerade eller ovaccinerade och följde upp dem tre till femton månader efter infektionen. Deltagarna fick fylla i ett självskattningsformulär, och resultatet jämfördes med en kontrollgrupp som inte smittats.

Enligt studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften International Society for Infectious Diseases, kan dock vaccinet ge skydd mot minnesförlust.

Läs mer: Kina godkänner covidvaccin i sprejform

Mer om: Covid-19

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer