INNOVATION

Stephen Hawkings sista teori – ”Vi kan knäcka fysiken”

En nebulosa

”Jag vill att du och jag ska arbeta med kvantteorin om den stora smällen för att få ordning på multiversum” sade Stephen Hawking till Thomas Hertog i slutet av deras första möte.

Det skriver den belgiske kosmologen i sin bok Om tidens uppkomst – Stephen Hawkings slutgiltiga teori som nyligen gavs ut på svenska.

Året var 1998 och platsen Cambridge när Thomas Hertog blev erbjuden en doktorandplats av den kända fysikern. Trots att Hawking förlorat sin röst och pratade med hjälp av ett specialanpassat datorprogram lyckades de forska tillsammans i många år.

– Teorin har varit under uppbyggnad under en lång tid, i 20 år arbetade jag och Hawking med detta. Men det är väldigt annorlunda att ta fram det inom fältet med våra kollegor och att ta det till allmänheten, säger Thomas Hertog till Ny Teknik.

Publicerad Uppdaterad

Frågorna är definitivt inte filosofi 

När man läser boken som dels går igenom forskning om universums barndom och utveckling, dels fysikernas eget arbete känns den väldigt filosofisk. Thomas Hertog försäkrar dock att varken han eller Stephen Hawking såg det som filosofi. Hawking ska även ha sagt att ”filosofin är död”. 

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här