Skjutsgrupp lanserar app för samåkning

2018-06-19 10:31  
Foto: Christine Olsson / TT

Tillsammans med Västra Götalandsregionen lanserar tjänsten Skjutsgruppen en mobilapp inför midsommarhelgen – för att få folk att samåka mer.

Appen går helt enkelt ut på att para ihop grannar, vänner och kollegor för att erbjuda skjuts.

– Antingen ber du om eller så erbjuder du skjuts. När man ska åt samma håll så erbjuder vi våra tomma platser till varandra. Det kan vara i en båt, buss eller i en bil, säger grundaren Mattias Jägerskog.

Läs mer: Nordiska Uberchefen: ”Vi är bara i början på vår resa”

Organisationen bakom appen är ideell, och trots att den inte har någon kommunal eller regional vinkel har Västra Götalandsregionen gått in med ett stöd på 300.000 kronor. Den har tidigare fått andra former av statligt stöd.

I stället för att hålla till på Facebook och en hemsida kan människor nu knytas ihop via mobilappen. Personerna som använder den får inte tjäna pengar på varandra utan antingen delar man lika på bensinpengarna eller så bjuder den som skjutsar på resan.

– Vi tror att hållbarhet har tre aspekter: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det handlar om att det är bättre för miljön om vi delar på fordon, det blir billigare för oss och den tredje aspekten har vi märkt är en jättestor del: vi kommer närmare varandra som kollegor, grannar och vänner, säger Mattias Jägerskog.

Läs mer: Samåkning skulle kunna minska restiderna lika mycket som Förbifart Stockholm - enligt Uber

Den ideella tjänsten fyller elva år på tisdagen. Grundaren tycker det är fint att följa hur människor knyts ihop.

– Det finns människor i vårt samhälle som säger andra saker, att vi ska vara rädda för varandra. Och där gör vi helt tvärtom. Vi sätter oss axel mot axel med människor som vi inte känner, säger Mattias Jägerskog.

Mer om: Mobilapp Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer