Skärmarnas blåa ljus gav hjärnskador i experiment

2019-10-26 08:00  
Foto: Oregon State University

Forskare exponerade bananflugor för det blåa ljus som finns i datorer, mobiler och surfplattor. Det fick deras åldrande att skena – och insekterna drabbades av hjärnskador.

Tidigare forskning har uppmärksammat att blått ljus från enheter som datorer, mobiltelefoner och surfplattor har skadliga effekter på våra ögon. Den blå färgen från lysdioder har en kortare våglängd och är mer energirika än andra färger.

Exempelvis anser forskare vid University of Toledo i USA i en studie att ljuset kan påskynda blindhet. Andra forskare menar att näthinnan inte tar skada av blått ljus från konsumentelektronik.

Nu pekar en ny studie från Oregon State University på att en långvarig exponering av blått ljus kan påverka oss även om ljuset inte lyser in i ögat.

Forskarna utsatte dagligen bananflugor för tolv timmars belysning med led-lampor vars våglängd låg nära det blåa ljuset från enheterna. Man upptäckte då att belysningen påskyndade bananflugornas åldrande – detta jämfört med gruppen som fick leva i totalt mörker, samt de flugor som levde under belysning där det blåa ljuset hade filtrerats bort.

Läs mer: Expert: Ögonen tar inte skada av ljuset från mobiltelefonen

Flugorna under blått ljus fick skador på hornhinnan samt hjärnans nervceller. De uppvisade en försämrad rörelseförmåga, och deras naturliga beteende att klättra på väggarna minskade markant. Men det mest uppseendeväckande var att även muterade bananflugor som hade fötts utan ögon fick samma hjärnskador och nedsatta rörelseförmåga.

– Det faktum att ljuset accelererade åldrandet hos flugorna var inledningsvis väldigt överraskande för oss. Vi mätte aktiviteten i vissa gener hos gamla flugor och kom fram till att gener som skyddar mot stresspåverkan aktiverades när flugorna hölls i ljuset, säger Jaga Giebultowicz, professor i biologi, i ett uttalande.

Rubbar sömnrytmen

Gruppen som levde under blått ljus åldrades markant mycket snabbare än dem under det naturliga ljuset, men flugorna i mörker levde längst.

Jaga Giebultowicz konstaterar att forskning redan har etablerat ett samband mellan det blåa ljuset och rubbningar av sömnrytmen. Samtidigt ökar vi vår exponering i västvärlden, detta trots att vi inte vet vad konsekvenserna blir över en hel livstid. Forskarteamet hoppas att ny teknik ska kunna åtgärda problemet. 

– I framtiden kan det möjligtvis finnas telefoner som automatiskt justerar sin display med utgångspunkt från hur länge personen använder den i sträck. En sådan telefon kanske är svår att tillverka. Men det skulle förmodligen påverka vår hälsa positivt, säger Trevor Nash, huvudförfattare bakom studien som har publicerats i Aging and Mechanisms of Disease.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer