Se släckstaven stoppa dieselbranden

2014-12-18 05:30  

En nätt släckstav sprutar varma aerosoler och stoppar snabbt branden - utan att man behöver sanera efteråt. Se räddningstjänsten testa den nya tekniken.

Räddningstjänsten i Gävleborg har testat ett lättare alternativ till vanliga handbrandsläckare: släckstaven Firebuster. På en film på videosajten Vimeo kan man se hur de snabbt släcker smärre bränder i en stekpanna och en ljusstake, en övertänd fåtölj samt en rejäl dieselbrand i blåst.

Brandmännen på filmen viftar runt med stavarna som om det vore trollstavar. Men det behövs egentligen inte, berättar Anna-Carin McManus, vd på generalagenten Brandposten. Det räcker att trycka på en knapp och rikta staven mot lågornas bas. Ut ur staven sprejas varma aerosoler av strontiumkarbonat. Då startar en process som leder till att de fria radikalerna i branden stabiliseras, varvid lågan slocknar. Själv kan man stå upp till tre meter från brasan.

Metoden är mycket mer effektiv än skum- och pulversläckare, enligt Brandposten. Man slipper dessutom sanera rummet från släckämnet efter släckningen. Staven finns i fyra storlekar som väger mellan 370 och 1250 gram. Tillverkaren är kinesiska JTI Tsinghua Industries.

Än så länge har cirka 300 släckstavar sålts i Sverige. Bland användarna finns två räddningstjänster samt ett konsultföretag med stor bilpark.

Charlotta von Schultz

Mer om: Släckstav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer