Rymdsallad lika näringsrik som om den odlats på jorden

2020-03-09 10:50  
Astronauterna på ISS provsmakade den första rymdodlade salladen i augusti 2015. Foto: Nasa

Sallad som odlats på den Internationella rymdstationen, ISS, är lika god och nyttig som om den hade odlats i ett växthus på jorden, visar en ny studie.

I augusti 2015 fick astronauterna ombord på ISS för första gången äta egenodlad mat. De fick spisa romansallad som de omsorgsfullt odlat i ett litet växthus.

Salladen var enligt utsago god, men hur näringsrik var den egentligen?

En grupp forskare vid Nasa har undersökt prover från tre omgångar rymdsallad som odlats på ISS mellan 2014 och 2016. De har sedan jämfört dessa med romansallad som odlats i växthus på jorden under samma förhållanden – samma koldioxidhalt, fuktighet och temperatur, till exempel.

Resultatet? Rymdsallad har nästintill precis samma näringsvärden som jordsalladen, enligt studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in plant science.

Läs mer: Spacex ska skjuta upp turister i omloppsbana

Grönsaker odlade i rymden kan spela en viktig roll i längre rymdexpeditioner och vid etableringen av permanenta baser på exempelvis månen eller Mars.

– Om du lagrar förpackad mat länge minskar kvaliteten, smaken och vitamininnehållet. Som det är nu kan vi inte garantera att de skulle få tillräckligt med näring [vid längre rymdresor], säger studiens huvudförfattare Gioia Massa vid Kennedy Space Center till The Guardian.

Just nu finns en ny odlingskammare ombord på ISS, under året finns planer på att odla bland annat pak choi, wasabi, rödkål och fler salladssorter.

Simon Campanello

Mer om: ISS Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer