Renewcell gör sig redo att skala upp – och tecknar miljardavtal

2020-10-05 15:12  

Inom två år vill svenska Renewcell tillverka sitt återvunna material i stor skala. Platsen för den nya fabriken är klar och nu har bolaget också tecknat ett miljardavtal med en av världens största producenter av viskosfiber.

Bara någon procent av alla textilier som tillverkas i världen i dag återvinns till nya kläder. Det här vill svenska Renewcell förändra.

Renewcell har utvecklat en egen process för kemisk återvinning av textilier. Resultatet kallar bolaget circulose, ett material som både H&M och Levi's har använt i sina kollektioner under året.

Vid demonstrationsanläggningen i Kristinehamn har Renewcell som mest kunnat ta emot 5 000 ton textilavfall per år. I nästa fabrik ska kapaciteten öka till 60 000 ton textilavfall årligen, motsvarande drygt hälften av Sveriges årliga konsumtion av textil.

Läs mer: Svenska succébolaget Renewcell: ”Vi vill skapa en revolution”

Planen är att den nya fabriken ska byggas på SCA:s pappersbruk i Ortviken utanför Sundsvall. Renewcell har nu tecknat ett flerårigt hyresavtal med SCA, och räknar med att få den nya fabriken i drift 2022.

– Sundsvall och Ortviken är en ideal etableringsort för oss. Eftersom vår återvinningsprocess bygger på traditionell massateknologi finns nästan all den infrastruktur vi behöver redan på plats. Viktigast är dock att det finns massor med kompetens i området. Jag ser fram emot att välkomna hundratalet nya kollegor till Renewcell de kommande åren, säger Patrik Lundström, Renewcells vd, i ett uttalande.

Renewcell i avtal med Tanghsan Sanyou

Bolaget har parallellt med detta skrivit på ett avtal med kinesiska Tanghsan Sanyou, en av världens största producenter av viskosfiber, berättar Di Digital. Kontraktet sträcker sig över fem år och ska vara värt motsvarande drygt 2 miljarder kronor.

– Det är jättestort för oss och faktiskt för hela industrin, där det inte är så vanligt med långa avtal. Vi ska leverera 40 000 ton massa per år till Tangshan Sanyou, vilket innebär att vi redan nu sålt två tredjedelar av vår kommande kapacitet i Ortviken, säger Patrik Lundström till Di Digital.

Mer om circulose

Renewcells egenutvecklade material circulose är en dissolvingmassa tillverkad av återvunna textilier. Materialet kan användas för att tillverka viskos och lyocell.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer