Randig kroppsmålning skyddar mot insektsbett

2019-01-17 11:33  
Vill du undvika bromsbett så kan det vara en god idé att måla sig randig. Foto: TT

Ränder på kroppen skyddar inte bara zebror, utan också människor från insektsbett. Mest lockande för bromsar är omålat mörkt skinn.

Slutsaterna dras efter experiment på modelldockor i människostorlek - en ljust beige, en mörkt brun och en brun med vita ränder.

Dockorna smetades in med insektslim och placerades ut i naturen.

– Den randiga dockan drog till sig minst antal bromsar, berättar Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet, som genomförde studien tillsammans med ett ungerskt forskarlag.

Den beiga dockan drog till sig dubbelt så många bromsar som den randiga och den helt bruna modellen tio gånger så många.

Samma forskare har tidigare tilldelats humorpriset Ignobel för udda forskningsinsatser, då de visat att zebrans vita ränder kan vara ett skydd mot insektsbett.

Läs mer: Studie: Så skapas framtidens bioplast med hjälp av alger

Bromsars jakt på vattendrag kan vara förklaringen på rändernas skyddande effekt. De vill landa på vattenytor eller i närheten av vatten, eftersom deras larver är beroende av vatten för att utvecklas.

– När solen reflekteras mot en plan vattenyta uppstår en optisk signal. Det blir ett horisontellt, linjärt polarisationsmönster. Bromsar kan se polariserat ljus och det är den här signalen de använder för att hitta vatten, säger Susanne Åkesson.

Samma typ av optisk signal får bromsar från en mörk hud, men signalen försvagas om den mörka ytan blandas upp med ett vitt mönster, förklarar hon.

Zebrastudien ledde till produktion och försäljning av zebrarandiga hästtäcken. Frågan är vad vi kan lära av den nya studien på dockor - hur ska människor klä sig för att hålla bromsarna borta?

– Du ska ha ljusa, randiga eller prickiga kläder, något mönster som bryter upp. Klär du av dig, ja då kanske du får kroppsmåla dig, säger Susanne Åkesson.

Men även en människa med ljus hy ska i så fall välja vit färg, påpekar hon. Det är den mörka färgen som ger den optiska signal som lockar bromsar.

– Ju vitare färg, desto bättre.

Traditionen att måla kroppen med olika mönster är gammal och utbredd, vilket inspirerade till den forskning som nu presenterats i den vetenskapliga tidskriften Royal Society Open Science.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt