PSA-testet utklassat av nytt svenskt test

2015-11-10 05:00  

Färre falsklarm om prostatacancer samtidigt som fler aggressiva tumörer upptäcks. Ett nytt svenskutvecklat test utklassar dagens PSA-test. Det visar en studie på 58 818 män.

Varje år får runt 10 000 män i Sverige beskedet att de har prostatacancer. Grunden för diagnosen är förhöjda värden av proteinet PSA, prostataspecifikt antigen, i blodet.

Men testet är ett trubbigt verktyg. PSA-värdet påverkas också av ålder, inflammationer och helt ofarliga tumörer.

– Det leder till att tusentals män som inte har cancer, eller som har en form som inte behöver behandlas, får en onödig, plågsam och i vissa fall farlig vård, säger Henrik Grönberg, överläkare och professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

Efter att ha arbetet med prostatacancer i mer än 20 år är han väl medveten om att PSA-testet också missar aggressiva tumörer som finns hos män med låga PSA-värden.

– Ett bättre prostatatest är nödvändigt, inte minst för att en kontrollerad screening av sjukdomen ska kunna införas, konstaterar han.

Bara i Stockholm gör 100 000 män varje år PSA-test på eget bevåg.

För att utveckla ett mer träffsäkert test startade han för tre år sedan projektet STHLM3, som finansieras av Stockholms läns landsting.

Resultatet blev ett blodtest där halterna av sex proteiner samt 232 genförändringar i arvsmassan analyseras. Analysen sker med hjälp av två biochip som tagits fram av den industriella partnern Thermo Fisher Scientific i Uppsala.

Med hjälp av en smart algoritm, framtagen av forskarna vid Karolinska institutet, beräknas sedan risken för att patienten har en allvarlig form av prostatacancer. I den vägs även uppgifter om patientens ålder, prostatacancer i släkten med mera.

Under åren 2012 till och med 2014 har testet utvärderats på 58 818 män i åldrarna 50 till 69 år. Samtliga deltagare tog också ett PSA-test. Resultatet publicerades i går i den vetenskapliga tidskriften Lancet Oncology. Data visar att testet minskar antalet biopsier, vävnadsprov, med en tredjedel. För Stockholms del innebär det cirka 1700 färre biopsier per år.

– Omräknat till hela Sverige motsvarar det 6-7000 färre biopsier. Det betyder i sin tur att mellan 120 och 140 män per år skulle slippa att få blodförgiftning som biverkan av ingreppet, säger Henrik Grönberg.

Bland de 200 aggressiva tumörer som hittades med testet fanns 20 till 25 procent bland män med så låga värden på PSA-testet att cancern inte skulle ha upptäckts.

En utvärdering gjord av Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi - IHE - i Lund visar att testet är lönsamt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv även om det kostar 3-4 000 kr.

– Men så mycket kommer det inte att handla om, poängterar Henrik Grönberg som ännu inte vet den exakta prislappen.

Testet kommer att bli tillgängligt i mars nästa år. Då inleds ett samarbete med en handfull vårdscentraler i Stockholm. Just nu färdigställs ett labb vid Karolinska sjukhuset som ska ta emot blodproverna.

Hur är intresset internationellt?

– Intresset är enormt, trots att vi har hållit en låg profil i väntan på att alla data ska bli klara. I Norge är de redo att rulla ut ett test, de tycker att det är färdigtestat. Även Danmark, Storbritannien samt USA är väldigt intresserade.

Tillsammans med Thermo Fisher Scientific planeras en stor studie på 10 000 till 20 000 män i Kalifornien i vår. Den ska ge svar på om prostatatestet fungerar lika bra på andra etniciteter, bland annat män med asiatiskt eller afrikanskt påbrå. Med i samarbetet är det amerikanska sjukvårdsföretaget Kaiser Permanente.

Hur testet STHLM3 fungerar på andra etniciteter är även något som myndigheterna i Storbritannien är intresserade av.

– För att testet ska kunna bli stort även utanför Norden krävs att det görs ytterligare studier, inte minst på andra etniciteter. Algoritmen kommer troligen att behöva justeras något, säger Henrik Grönberg.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Läs mer om PSA-testet

I det kommande numret av Ny Teknik, som våra läsare får från onsdagen den 11 november, kan du läsa mer om det nya PSA-testet. I en faktaspäckad grafik kan du se hur testet går till, steg för steg, och dessutom läsa om hur framtiden ser ut för planerad screening för prostatacancer.

Få de hetaste tekniknyheterna – prenumerera på Ny Teknik!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer