Innovation

Öppna biobanker ska ge nya framsteg inom forskning

Sonja Eaker är positiv till förbättringar av infrastrukturen mellan biobanker och forskande instanser inom landsting, regioner, sjukhus och universitet.

Sveriges biobanker är inte bara en resurs för hälso- och sjukvården, utan också för forskning och företag. Nu ska tillgången till bankerna bli ännu bättre via stärkt samverkan mellan vård, akademi och näringsliv.

Publicerad

I en biobank lagras prover av vävnad, blod eller vätska som går att knyta till en individ. I svenska biobanker finns i dag ungefär 150 miljoner prov varav absolut flest hos landsting och regioner för ändamålen vård och behandling. Förmodligen är den mest kända samlingen PKU-proven, som har tagits på så gott som samtliga nyfödda sedan 1975. Det görs för att hitta vissa ovanliga sjukdomar som får en bättre prognos om de upptäcks tidigt.

– De sju universitet som har medicinska fakulteter samverkar kring biobanker med landsting och regioner, eftersom landstingen har så väl uppbyggda provsamlingar och rutiner för hantering av dessa, säger Sonja Eaker, epidemiolog och ordförande i Biobank Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här