Nyfunnen kotte ändrar granens historia

2017-11-24 17:34  
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Forskare har hittat en 11 200 år gammal grankotte när de letade efter gamla växtrester nedanför den smältande Tärnaglaciären i Västerbotten

Det rapporterar Vetenskapsradion. Ett laboratorium i USA har med hjälp av C14-metoden daterat den.

– Det borde vara Sveriges äldsta grankotte, säger Leif Kullman, som är professor emeritus i naturgeografi vid Umeå universitet och som var med och hittade kotten, till radion.

Det bör ha varit åtminstone ett par grader varmare i regionen när kotten blev till jämfört med i dag i och med att träd kunde växa så högt upp i fjällen.

Tillsammans med tidigare fynd av granresten på kalfjället kan grankotten ge en bättre förståelse för hur växtligheten har invandrat till Skandinavien efter istiden.

– Det kullkastar de gamla skolboksteorierna om att granen skulle vara en sentida invandrare. Den var i själva verket ett av de först invandrade träden, säger Leif Kullman.

Angelica Söderberg

Mer om: Gran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer