INNOVATION

Ny studie: Ebolavaccin kan halvera dödsrisken

Läkare tar på sig skyddsutrustning innan ett möte med en patient med misstänkt ebolasmitta i Uganda. Arkivbild.
Läkare tar på sig skyddsutrustning innan ett möte med en patient med misstänkt ebolasmitta i Uganda. Arkivbild.

Vaccination mot ebola minskar inte bara risken för insjuknande utan halverar även risken att dö av sjukdomen. Det visar en ny studie från Läkare utan gränsers forskningsenhet Epicentre.

Publicerad

Studien är baserad på data från 2 279 patienter mellan år 2018 och 2020 under den tionde ebolaepidemin i Kongo Kinshasa. Bland ovaccinerade patienter som kom till en vårdanstalt var risken att patienten dog av sjukdomen 56 procent. Bland vaccinerade patienter sjönk den siffran till 25 procent.

Studien, som publicerats i The Lancet, har tittat på ett specifikt ebolavaccin som primärt används i så kallad ringvaccination vid epidemier där man vaccinerar de som kommit i kontakt med en smittad person eller löper högre risk att ha gjort det, till exempel sjukvårdspersonal.

En tidigare studie har visat att personer har kunnat insjukna även tio dagar efter att de fått vaccinet, vilket ansetts vara tiden som krävts för immunitet.

Den nya studien från Epicentre visar dock att dödsrisken minskar även om en person vaccineras efter att den smittats av virussjukdomen, kort innan symtom börjat synas.