INNOVATION

Ny forskning – så många T-rex har funnits

En modell av ett Tyrannosaurus rex-skelett, dinosaurien T-rex, visas på New Mexicos naturhistoriska museum i Albuquerque, USA. Arkivbild.
En modell av ett Tyrannosaurus rex-skelett, dinosaurien T-rex, visas på New Mexicos naturhistoriska museum i Albuquerque, USA. Arkivbild.

Totalt har 1,7 miljarder individer av dinosaurien Tyrannosaurus rex vandrat på jorden, enligt en ny studie. Det är 800 miljoner färre än vad tidigare forskning kommit fram till.

Publicerad

Den stora dinosaurien Tyrannosaurus rex är bland de kändaste av de numera utdöda skräcködlorna. Enligt en ny studie kan det genom åren funnits upp till 1,7 miljarder av denna köttätare på jorden.

Antalet är betydligt lägre än de 2,5 miljarder som en studie från 2021 kom fram till. Den nya vetenskapliga artikeln har publicerats i tidskriften Palaeontology och är skriven av Eva Griebeler, professor i evolutionär ekologi vid Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz, Tyskland.

I artikeln skriver hon att den tidigare studiens beräknade livslängd, generationstid och reproduktionshastighet motsäger den nuvarande förståelsen för biologin hos T-rex och andra theropoder.

Färre generationer och färre individer

De nya beräkningarna bygger på en lägre överlevnadsgrad, färre generationer, och ett reducerat antal ägg jämfört med den tidigare studien. Paleontologen Charles Marshall, en av författarna till studien från 2021, sade till Live Science att den nya siffran är ”mer realistisk”.

Studien från 2021 var den första som uppskattade antalet individer av dinosaurien T-rex och kom fram till att det funnits 125 000 generationer med runt 20 000 individer i varje. Den nya studien föreslår i stället 90 000 generationer med 19 000 individer vardera.

Oavsett vilket så väcker forskningen frågan om var alla fossiler från dinosaurierna finns. Om den nya siffran på 1,7 miljarder individer stämmer har enbart 0,0000002 procent av dessa återfunnits. För att svara på hur det kommer sig krävs ytterligare forskning.