Nanopartiklar kan ha en större miljöpåverkan än vad vi trott

2019-10-16 08:40  
Foto: Patrick O’Leary, University of Minnesota

En studie visar att nanopartiklar från litiumjonbatterier har förändrat den grundläggande biologin hos en vanlig bakterie. De små partiklarna kan utgöra en farlig påverkan på våra ekosystem.

Partiklarna som bara är några hundra atomer stora har öppnat upp för nya material och produkter. Men vad händer när de hamnar i naturen? Forskare vid the National Science Foundation Center for Sustainable Nanotechnology har under ledning av University of Minnesota visat att nanopartiklar har en mer långtgående miljöpåverkan än vad man tidigare trott.

Läs mer: Biotechbolaget ”skrämmer bort” havstulpaner – får stororder

Forskarna upptäckte att en vanligt förekommande, icke sjukdomsalstrande bakterie kallad Schewanella oneidensis MR-1 utvecklade en allt högre resistens när den utsattes för nanopartiklar som används vid tillverkning av litiumjonbatterier. Med resistens menas att bakterien kunde överleva allt högre halter av materialet. Det innebär i sin tur att partiklarna har förändrat bakteriens grundläggande biologi.

– Vid många tillfällen genom historien har material och kemikalier som asbest eller DDT inte testats grundligt, och sedan skapat stora miljöproblem. Vi vet inte huruvida de här resultaten är lika allvarliga, men den här studien är en varningssignal om att vi behöver vara försiktiga med alla de här nya materialen, och att de skulle kunna medföra dramatiska förändringar av vad som händer i vår miljö, säger kemisten Erin Carlson på University of Minnesotas hemsida.

”Skulle kunna få stor påverkan längre upp i näringskedjan”

Det här är första gången som resistens skapas av icke-antibakteriella nanopartiklar. Och enligt Erin Carlson är det udda att bakterierna inte förändras som en följd av att vi aktivt försöker ha ihjäl dem, vilket ju är fallet med antibiotika.

Tidigare har forskare studerat bakterier som utsätts för stora mängder nanopartiklar, vilket då har dödat dem. Den nya studien från University of Minnesota har dock följt bakterierna över längre tid, med exponering över flera generationer. Slutsatsen är att även om partiklarna i sig inte är skadliga för livet i naturen så kan de vara farliga.

– Den här forskningen är viktig för människor eftersom mängder av bakterier finns i våra sjöar och vår jord, där balansen mellan olika organismer är väldigt känslig. Andra organismer lever på de här mikroorganismerna, och det skulle kunna få stor påverkan längre upp i näringskedjan. Eller också kan de här motståndskraftiga bakterierna innebära andra konsekvenser som vi inte ens kan förutse nu, säger Erin Carlson. Deras forskning är publicerad i tidskriften Chemical Science.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer