Mobilens påverkan på barn splittrar forskare

2019-03-06 07:18  
Ett barn som roar sig med en mobiltelefon. Foto: TT

Brittiska forskare ifrågasätter studier som menar att barn och ungdomar blir beroende av sina mobiler och att mobilanvändningen kan påverka hur hjärnan utvecklas, rapporterar Vetenskapsradi

Termen popcornhjärna har använts av forskare som anser att mobilanvändande är skadligt för barn och ungdomar.

Begreppet bygger på en teori om att hjärnan alltid strävar efter mesta möjliga välmående till minsta möjliga energikostnad, och att till exempel mobilspelande gör att barnen kan sysselsätta sig långa perioder utan att de behöver engagera sig i mänskliga relationer. Detta ska i sin tur leda till att deras hjärnor inte utvecklas som de ska.

– Vi som jobbar med barn dag efter dag ser en förändring. Vi ser helt klart att ungdomar har jättesvårt att beskriva hur de mår. De hittar inte ord, säger psykiatern Hassan Jaghoory, som menar att barn och ungdomars beteenden har ändrats sedan 2012 _ året då smarta telefoner slog igenom på allvar.

Läs mer: Forskare: Så botar du barnens ”Instagramångest”

Nu ifrågasätter forskare teorin om popcornhjärnor. En brittisk undersökning visar i stället att upp till 2,5 timmars mobilanvändning om dagen tvärtemot kan förhöja det psykiska välbefinnandet, eftersom det är ett enkelt sätt att ha kontakt med vänner och hålla sig uppdaterad.

Mer mobilanvändning än så kan enligt undersökningen leda till att man mår sämre, men då handlar det framför allt om att man håller på med mobilen i stället för att sova.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer