Mikroskop i mobilen ska hitta sjukdomar snabbare

2017-03-08 12:30  

Infektionssjukdomar kan ofta ta flera dagar att identifiera. Med hjälp av nanoteknik och en mobilkamera hoppas LTH-professorn kunna kapa tiden rejält.

Malaria, blodförgiftning och sömnsjuka är exempel på vanliga infektionssjukdomar som ofta måste odlas och analyseras i stora och dyra mikroskop för att kunna identifieras. Det innebär att tiden från symptom till diagnos kan ta flera dagar, eftersom odlingstiden är lång och att provet måste skickas iväg. Inte minst gäller detta i utvecklingsländer där tillgången till sjukvård är begränsad.

Genom att kombinera nanoteknik för identifiering av genetiska mönster med mikroskopi för mobilkameror hoppas forskarna kunna skapa ett verktyg som ska korta tiden för diagnosticering rejält.

– Det är viktigt inte minst vid blodförgiftning då livet ofta hänger på en skör tråd. Varje timme är viktig för överlevnad, säger Jonas Tegenfeldt, professor i nanofysik vid LTH i Lund.

Han har själv varit med och utvecklat nanotekniken för identifiering av genetiska mönster och i förlängningen bakterier och parasiter. Idén att kombinera den med mobil mikroskopi uppstod när han för några år sedan stötte ihop med professor Aydogan Ozcan vid UCLA, Kalifornien, som enligt Jonas Tegenfeldt är världsledande inom området mobiltelefoner som verktyg för enkel mikroskopi.

– Tanken med mobiltelefontillämpningen är att göra identifieringen enklare, säger han.

Nanotekniken går ut på att analysera en ensam dna-molekyl i stället för ett odlat prov. Provet läggs i en detektor som består av ett litet chip av glas. Provet sönderdelas så att dna:et kan extraheras. Det pressas in i först mikro- och sedan nanokanaler, de sistnämnda inte bredare än ett tusendels hårstrå.

– Syftet med nanokanalerna är att sträcka ut dna-molekylerna och få ett mönster att framträda som är unikt för respektive bakterievariant, säger han.

Detektorn kopplas in i en mobiltelefon och kameran används för att ta en bild av dna-molekylerna, eller snarare av fluorescerande ljus från färgämnen bundna till molekylerna.

Bilden blir en sorts unik streckkod som kan sms:as till en central klinik för diagnos alternativt analyseras på plats.

– Genom att man inte längre behöver använda ett stort och dyrt mikroskop tillgängliggör man tekniken dramatiskt, säger Jonas Tegenfeldt.

Metoden kommer att testas i Ghana och Tanzania, där exempelvis sömnsjuka och malaria är vanligt. Förhoppningen är att en färdig teknik ska vara klar om ungefär fem år.

– Vi hoppas det. Att mikroskopet fungerar vet vi, eftersom det går att titta på celler. Sen är frågan om det fungerar på dna, säger han.

Vetenskapsrådet har nyligen beviljat tre miljoner kronor till utvecklingen av det så kallade mobilmikroskopet.

Anna Mia Ekström, överläkare och professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset, tycker att innovationen verkar vara en ”jättebra idé”.

Läs mer:

Läs mer: Mikroskop på mobilen kan upptäcka cancer

– Idén är inte helt ny utan mobilmikroskop har experimenterats med tidigare, bland annat av Johan Lundin och Vinod Diwan på KI som studerat malariadiagnostik via mobiltelefonen. Men här verkar det som att man har tagit ett steg längre för fler smittämnen. Det är jättebra, eftersom allt som kan skynda på utvecklingen i fattiga delar av världen är välkommet, säger hon.

Hon pekar också på att metoden kan bidra till att minska spridningen av resistenta bakterier eftersom en snabb och korrekt diagnosticering minskar behovet av antibiotika av bredspektrumtyp.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Johan Kristensson

Mer om: Nanoteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer