Innovation

LTU utvecklar en metod för att sanera världsproblemet

Foto: Richard Renberg

Ännu finns ingen billig och effektiv lösning för att sanera PFAS-kontaminerade områden. Nu ska LTU utveckla en metod där man direkt i fält kan bryta ned de högfluorerade ämnen som gör människor runtom i världen sjuka.

Publicerad

Sveriges grundvatten är förorenat av PFAS, högfluorerade ämnen som inte bryts ned i naturen. De flesta av oss har dem redan i kroppen, där de påverkar vår hälsa. En stor källa är det brandsläckningsskum som har använts på flygplatser – men människor exponeras även via en rad konsumentvaror, exempelvis matförpackningar och kläder. PFAS är ett globalt problem, och i USA har delstaten New Hampshire nu stämt åtta av de företag som ligger bakom produkterna, bland andra 3M och DuPont.

Under våren släppte Nordiska ministerrådets sin rapport "The cost of inaction". Enligt rådets beräkningar kommer PFAS-saneringen i de nordiska länderna att kosta mellan 480 miljoner och 115 miljarder kronor. Eftersom ämnena är väldigt svåra att bryta ned blir saneringen dyr. Men nu ska Luleå tekniska universitet kombinera de mest lovande teknikerna för efterbehandling som beskrivs i forskningen, och skala upp dem till en billig metod som kan tillämpas direkt där problemen finns.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här