Levern kan stoppa sötsuget

2015-12-29 06:32  
Foto: Alamy

Det kan vara levern – inte din självkontroll – som gör att du kan säga nej till sötsaker. Två oberoende forskarlag har hittat bevis för hur en hormon påverkar sötsuget hos möss och apor.

Hormonet FGF21, som sedan tidigare härletts till levern, visar sig nu kunna ha en kraftfull effekt på det centrala nervsystemet och därigenom kunna styra födointaget, enligt en av forskarna, Steven A Kliewer på University of Texas Southwestern Medical center. En enda dos av hormonet har visat sig kunnat få en apa att nästan helt förlora intresset för sockervatten.

Läs också:

Läs mer: Därför är snacks så oemotståndliga

Kliewer varnar dock för att redan nu tro att hormonet kan bli ett universalmedel för att hålla tillbaka sockerkonsumtion. Han påpekar att man också bör undersöka om FGF21 orsakar depression, eftersom behovet av att stoppa i sig sötsaker har starka kopplingar till humöret.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Hormon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer