Läckt rapport avslöjar ryssarnas skräckvapen

2018-01-17 11:34  
Foto: Russian Government

Pentagons Nuclear Posture Review har läckt – och rapporten sägs bekräfta att ”Kanyon” existerar. Ryssarnas autonoma undervattensfarkost kan kringgå USA:s missilförsvar och leverera det största kärnvapnet som någonsin har skapats.

Huffington Post var först med att publicera ett läckt utkast på Pentagons Nuclear Posture Review. Medan USA har satsat på andra vapenslag verkar ryssarna onekligen ha lagt mycket energi på att vässa sin nukleära arsenal. Enligt rapporten utvecklar de nya kärnstridsspetsar och minst två interkontinentala leveranssystem.

Ett av dem ska vara en autonom undervattensfarkost med kapacitet att leverera det största kärnvapnet som någonsin har skapats. Tidigare har rykten cirkulerat om systemet, bland annat läcktes uppgifter av rysk tv 2015 – och nu bekräftar Pentagon att skräckvapnet de döpt till Kanyon existerar.

I takt med en växande hotbild har USA storsatsat på sitt missilförsvar – farkosten ”Ocean Multipurpose System Status-6” är designad för att kunna kringgå detta, primärt de Ground Based Interceptor-system som är utplacerade i Alaska och Kalifornien.

Läs mer: Studie: ”Hög risk” för cyberangrepp mot kärnvapen

Enligt uppgifter läckta 2016 har den ryska flottan gjort tester där farkosten transporterats utanpå en ubåt i Sarov-klassen. Räckvidden ska vara nära tusen mil, med kapacitet att på nära tusen meters djup. Uppgifterna kring topphastigheten varierar – från 56 knop, till hela 100 knop (185 km/h) enligt läckta ryska dokument.

Ubåtsexperten H.I. Sutton anser att farkosten är 1,67 meter bred och l24 meter lång, vilket gör den dubbelt så stor som en av de missiler som Buluva-ubåtar avfyrar. Han tror också att den är atomdriven.

Läs mer: Svenskars oro för spridning av kärnvapen ökar

Kanyon ska slå ut kuststäder, flottbaser och hamnar – men träffsäkerheten behöver inte vara så god, för kärnvapnet på 100 megaton är den största bomb som konstruerats hittills. Det mest kraftfulla kärnvapen som någonsin har testats låg på halva styrkan – 50 megaton. Den så kallade Tsarbomben sprängdes av ryssarna 1961, och explosionen var så stark att den kunde ge tredje gradens brännskador på tio mils avstånd. Svampmolnet var 30-40 km brett och 64 km högt. Se sprängningen nedan.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer