Innovation

Koka äggen logaritmiskt för perfekt konsistens

Foto: Diagram: Jonas Askergren

Hur kokar man det perfekta ägget? Det redde Ny Teknik ut redan 1975 med hjälp av en logaritmisk skala och en engagerad arkitekt.

Publicerad

Det var inför påsken 1975 som Ny Tekniks läsare fick en gedigen dragning i konsten att koka ägg till önskad konsistens. Arkitekten Haqvin Carlheim-Gyllensköld ritade för tidningens räkning upp ett ytterst användbart logaritmiskt diagram.

– Man bildar en kvot mellan skillnaden i temperatur hos vattnet och äggets inre, och skillnaden i temperatur hos vattnet och ägget före försökets början. Kvoten avläses på diagrammets y-axel, säger Haqvin Carlheim-Gyllensköld hjälpsamt till Ny Teknik.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här