Jättestudien: Vädret en trigger för hjärtinfarkt

2017-08-28 16:41  
”Våra resultat visade en ökad förekomst av hjärtattacker vid temperaturer under nollan”, säger Moman A Mohammed. Foto: IBL

Den svenska kylan påverkar antalet hjärtinfarkter i landet, visar en riksomfattande studie.

I en studie som pågått i 16 år där mer än 280 000 patienter ingått, kommer forskare fram till att temperatur är en extern utlösare av hjärtattacker, det presenterade forskare på ESC-konferensen.

– Det finns en säsongsmässig variation i förekommandet av hjärtinfarkter, med en fallande frekvens under sommaren och toppande på vintern, säger rapportens huvudförfattare Moman A Mohammed vid Lunds universitet. Men det är oklart huruvida detta beror på kallare temperaturer eller beteendeförändringar.

Den riksomfattande observationsstudien ledd av professor David Erlinge från Lunds universitet, är den största studien någonsin att undersöka sambandet mellan hjärtinfarkt och väderförhållanden som lufttemperatur, soltimmar, nederbörd och lufttryck.

I studien har forskarna använt det svenska hjärtinfarktsregistret och ställt dessa hjärtinfarkter mot väderdata från SMHI.

– Våra resultat visade en ökad förekomst av hjärtattacker vid temperaturer under nollan. Resultaten var desamma över ett stort antal patientundergrupper, såväl på nationell- som regional nivå, vilket tyder på att lufttemperaturen är en utlösare för hjärtinfarkt, säger Mohammed.

Studien visar att kroppen reagerar på kyla genom att krama ytliga blodkärl, vilket minskar värmeledningen i huden och därmed ökar artärtrycket. Andra reagerar med att rysa och får en ökad hjärtfrekvens, vilket ökar metabolismen och ökar kroppstemperaturen.

– Hos de flesta friska människor tolereras dessa mekanismer väl, men hos personer med åderförkalkning i kransartärer kan de utlösa en hjärtinfarkt.

Viktor Krylmark

Mer om: Hjärtinfarkt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer