Ig Nobelpris till Sverige för dyngbagge

2013-09-13 12:40  
Eric Warrant, Emily Baird, Marcus Byrne och marie Dacke vid Ig Nobelpris-galan där de fick ta emot pris för sin forskning om dyngbaggar. Foto: Scanpix

När en dygnbagge går vilse i nattmörkret tar den Vintergatans stjärnor till hjälp för att hitta hem. Det har tre Lundaforskare visas. Nu får de Ig Nobelpris för sin upptäckt.

Hur hittar man rätt i nattmörkret om man är en liten dyngbagge? Jo, man använder ljuset från vintergatans stjärnor. Det har Lundaforskarna Marie Dacke, Eric Warrant och Emily Baird upptäckt tillsammans med sydafrikanska kolleger. Upptäckten är det första beviset på att djur har förmågan att orientera efter himlens stjärnor.

För forskningsresultatet har de nu fått priset Ig Nobel, ett pris som uppmärksammar forskningsrön som lockar till skratt och eftertanke. Priset delas varje år ut delas ut av den amerikanska tidskriften Annals of Improbable Research. Äkta Nobelpristagare deltar i den humorfyllda priscermonin som hålls vid Harvard university i Boston. Svenskarna tog hem ett kombinerat pris i biologi och astronomi. Bland pristagarna i övriga nio klasser finns bland annat japaner som upptäckt att den biokemiska process som gör att vi gråter när vi hackar lök är mer komplicerad än man trott.

I ett pressmeddelande från Lunds universitet låter forskarna meddela att de är glada och upplyfta över att få priset.

- Kriteriet är forskning som först får oss att skratta, men sedan att tänka efter. Att ha lyckats med inom ramen för vår forskning känns såklart fantastiskt, säger Marie Dacke.

Även förra året knep en svensk ett Ig Nobelpris, då i kemiklassen. Priset gick till miljöingenjör Johan Pettersson som upptäckt att förhöjda halter av koppar i kranvattnet var orsaken till att många kvinnor i Anderslöv fått grönt hår.

Utdelningen av Ig Nobelpris sker alltid cirka en månad innan årets mottagare av de riktiga Nobelprisen kablas ut över världen från Sverige. Så har det varit ända sedan år 1991 när de första Ig Nobel-prisen delades ut.

Här kan du läsa mer om årets Ig Nobel-pris.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer