Här är kärnreaktorn som ska förse Mars-habitat med ström

2018-01-19 10:01  

Kilopower har en uranreaktor i samma storlek som en rulle hushållspapper och har en effekt på upp till tio kilowatt. Minireaktorn ska förse astronauter med en tillförlitlig strömkälla vid expeditioner till Mars och andra planeter i solsystemet.

En av många utmaningar för Nasa och andra rymdbolag med siktet inställt på Mars är att hitta en strömkälla som är pålitlig nog att försörja en koloni med ström, samtidigt som den är lättviktig och kompakt nog att rymmas ombord på en rymdfärja.

Kanske är Kilopower lösningen. En minimal kärnreaktor som drivs med uran-235 och är ungefär lika stor som en rulle hushållspapper. Det kompakta kraftverket har en effekt på upp till tio kilowatt och en livslängd på över tio år.

– Kilopowers kompakta storlek och robusthet låter oss leverera många enheter, som kan leverera flera kilowatt ström, på en enda landningsfarkost, säger Steve Jurczyk som överser Nasas rymdteknikprogram till Reuters.

Nasa menar att Kilopower bygger på en teknik inte helt olik en vanlig bilmotor, men är sparsamma med detaljer kring reaktorns konstruktion. Värmen som alstras av uranreaktorn leds med hjälp av natriumfyllda så kallade "heatpipes" till en Stirlingmotorer. Motorn använder värmen för att skapa ett tryck som driver en kolv som i sin tur är kopplad till en generator som producerar elektricitet.

Nasa räknar med att en mänsklig expedition till Mars skulle behöva någonstans mellan 40 och 50 kilowatt för att klara sig. Förutom att förse habitatet och de livsuppehållande systemen med ström skulle reaktorerna behövas för att bland annat ladda elfordon, utvinna mineraler och generera bränsle till astronauternas hemfärd.

Det kompakta kraftverket skulle också kunna användas vid expeditioner till månen eller till planeter längre ut i solsystemet, skriver Nasa i sin presentation av Kilopower.

Reaktorn började testköras i november vid det amerikanska energidepartementets högsäkerhetsanläggning i Nevada. Hittills har testerna varit "mycket framgångsrika", enligt det statliga forskningsinstitutet Los Alamos National Laboratory som utvecklar reaktorn.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer