Google lät AI sköta kylningen – sänkte elförbrukningen med 30 procent

2018-08-21 10:46  
Foto: LorenRyePhoto / Alamy

För nio månader sedan lämnade Google över ansvaret på att kyla ett av företagets datacenter till en artificiell intelligens. Sedan dess har energiförbrukningen minskat radikalt.

För två år sedan började Googles dotterbolag Deepmind använda artificiell intelligens för att hitta sätt att optimera kylningen i datacenter – och genombrottet kom när de lämnade över spakarna till datorn.

Deepmind blev världskända våren 2016 när företagets självlärda datorprogram lyckades spöa en mänsklig världsmästare i det avancerade kinesiska brädspelet Go. Det blev en förkrossande seger. 4-1 i matcher i ett spel som länge ansågs för komplext för artificiell intelligens.

Läs mer: Nu finns Google Assistent på svenska – vi har testat

Samma år började Deepmind experimentera med att bygga en artificiell intelligens som kunde sänka strömförbrukningen i Google otaliga serverhallar. De lät datorn analysera stora mängder data från sensorer i datacentren - som temperatur, elförbrukning och belastning på olika maskiner - och fick tillbaka förslag på hur de kunde optimera verksamheten.

Men det var bara början. För nio månader sedan valde Google att ge Deepminds ai direkt kontroll över kylsystemen i ett av sina datacenter.

Var femte minut skickar de tusentals sensorerna i serverhallen mätdata till Deepminds ai-system som använder uppgifterna för att försöka förutspå energianvändning och temperaturutveckling under den närmaste timmen. Sedan anpassar den artificiella intelligensen kylsystemet för att möta behovet.

Låter ai kontrollera flera av Googles datacenter

Redan vid start sänktes kylsystemets energiförbrukning med tolv procent. Nio månader in i projektet har Deepminds ai sänkt den med i snitt 30 procent, har sett toppar uppemot 40 procent och Google räknar med att nå ett ännu bättre resultat på sikt. I takt med att systemet matas med mer data blir prognoserna allt mer träffsäkra och datacentret kan drivas allt mer energisnålt.

Läs mer: Så mycket kapades elnotan med bostadsbolagets mät- och styrsystem

Mänskliga tekniker har av säkerhetsskäl satt vissa regler för hur ai:n kan påverka kylsystemet, och kan när som helst ta tillbaka kontrollen över anläggningen.

Sedan start har projektet utökats och Deepminds artificiell intelligens kontrollerar nu kylsystemet i flera av Googles datacenter. Men forskarna nöjer sig inte där. På sikt menar Deepmind att samma optimeringsteknik kan använder inom bland annat elproduktion, vattenförsörjning och tillverkningsindustrin.

Simon Campanello

Mer om: AI Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer