Framtidens bilister äger bara ratten

2017-09-05 15:17  
Sayer är framtidens ratt enligt Jaguar Land rover. Foto: Jaguar Land Rover

I framtiden äger du inte en egen bil – bara en ratt. Men den ratten ger dig tillgång till alla typer av fordon. Det tänker sig Jaguar Land Rover och den 7 september ska de visa upp konceptet Sayer.

Framtiden för bilratten ser inte ljus ut. Vad som sedan bilens uppkomst varit en självklarhet, börjar allt mer likna ett utrymmeskrävande överflöd.

Men Jaguar Land Rover (JLR) kan ha en lösning som håller liv i kringlan även efter de autonoma bilarnas intåg.

Det är med konceptet Sayer som Tata-ägda Jaguar Land Rover visar upp hur framtiden kan se ut. Sayer är en form av ratt tänkt för bilar år 2040. Och faktum är att just ratten är det de tänker att du kommer äga – resten av bilen blir on demand.

Läs mer:

Läs mer: Nytt Toyota-patent gör A-stolpen genomskinlig

Dock kan ratten fler tricks än att styra bilen. Sayer är röststyrd med inbyggd artificiell intelligens och tanken är att den ska kunna lösa hundratals olika uppgifter. JLR tänker sig att ratten blir en form av butler och genom den ska du då kunna beställa en bil, berätta vart du ska och när du behöver vara där. Ratten kan dessutom vara så schysst att den låter dig köra där det är kul att köra – och tar själv hand om den tråkiga biten.

Sayer från känd designer

Namnet Sayer är hämtat från Malcolm Sayer, en känd Jaguar-designer som under 20 år influerade märket.

Ratten kommer att presenteras som en del i framtidskonceptet Jaguar Future-Type 7-10 september på Tech Fest vid University of the Arts i London.

Sannolikheten för att Sayer blir verklighet 2040 torde dock vara låg. Att behöva släpa runt på en AI-ratt när man lika gärna kan ha en mobiltelefon, eller varför inte bara ett chip under huden, känns uråldrigt. Men även om konceptet aldrig förverkligas är tanken intressant och värd att fundera över – hur mycket ägande kommer vi ha över vår framtida mobilitet?

Felix Björklund

Mer om: Toyota Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer