Forskare odlar eget ormgift: ”Tillverkar stora mängder”

2020-01-31 07:32  
Mikroskopbilder av de organliknande cellklumpar som fungerar som giftkörtlar, som forskarna odlat fram från ormens stamceller. Foto: Ravian van Ineveld/Princess Máxima Center

En grupp nederländska forskare har lyckats framställa starkt gift från giftsnoken Aspidelaps lubricus i laboratoriemiljö.

Forskarna började med att isolera stamceller från ormens ägg. Därefter tillsatte de tillväxtfaktorer, så att stamcellerna bildade ett slags millimeterstora kopior av ormens egna giftkörtlar.

"När vi började odla giftkörtlarna upptäckte vi att de tillverkade stora mängder gift", säger Hans Clevers vid Humbrecht Institute i ett pressmeddelande.

Ett av målen med giftprojektet är att hitta mer effektiva sätt att tillverka motgift, som kan användas för att rädda personer som blir ormbitna. I dag är den processen ganska besvärlig. Först mjölkas levande ormar på gift, som sedan sprutas in i låga doser i exempelvis en häst. Hästen tillverkar då antikroppar mot giftet, som isoleras ur blodet och kan användas som motgift.

Läs mer: Schimpanser delar med sig av svåra kunskaper

Forskarna, som publicerar sin studie i tidskriften Cell, förklarar att stamcellsmetoden sannolikt kan användas för att framställa gift från alla kända ormarter.

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer