INNOVATION

Forskare har lyckats odla kaffe i labb: ”Hoppas det här kan vara lösningen”

När kaffecellerna har skördats, torkats och rostats kan de användas som vanligt bryggkaffe enligt forskarna.

Genom att odla kaffe i labbmiljö vill finländska forskare göra drycken mer etisk och klimatvänlig.

– Den globala kaffeindustrin är förknippad med många problem och vi hoppas att detta kan vara en del av lösningen på ett mer hållbart kaffe, säger forskaren Heiko Rischer.

I stället för bönor som odlas, skördas, rostas och mals har en grupp forskare vid forskningsinstitutet VTT i Finland odlat en slags cellmassa som motsvarar kaffe. Efter att ha torkat och rostat den har de också lyckats få sina första koppar kaffe.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här