Forskare: Det finns 2 000 000 000 000 galaxer

2016-10-17 17:14  
Foto: Hubble-bild av okänd galax

Som om det inte var stort nog redan. Nu tror forskarna att antalet galaxer i universum i själva verket är 20 gånger fler än vad man hittills trott. 2 000 000 000 000 stycken, närmare bestämt.

Solen är bara en av flera hundra miljarder stjärnor som återfinns i vår egen galax Vintergatan.

Men hur många galaxer finns det där ute?

Frågan är inte helt enkel att besvara, eftersom det observerbara universum, det vi kan se från jorden, bara utgör en liten del, cirka tio procent, av hela universum.

”Antalet galaxer i universum är en fundamental fråga inom astronomin, och tanken svindlar över att 90 procent av galaxerna ännu inte har studerats”, säger Christopher Conselice, professor i astrofysik vid University of Nottingham i Storbritannien, i ett pressmeddelande från Royal Astronomical Society.

Hittills har forskarna trott att det finns cirka 100 miljarder galaxer i universum. Men nu – efter 15 år av tålamodskrävande arbete – tror Christopher Conselice och en grupp internationella kollegor att antalet i själva verket är 20 gånger fler. Det vill säga två tusen miljarder galaxer.

Läs mer:

Läs mer: Sökte i 100 000 galaxer - hittade inget liv

Forskarna omvandlade bilder från olika teleskop världen över, framför allt från Hubbleteleskopet, till en tredimensionell karta av den djupaste rymden. Med hjälp av denna kunde de sedan uppskatta universums ”täthet” och räkna ut hur många galaxer tidigare beräkningar missat.

Förutom att antalet galaxer av allt att döma är 20 gånger fler än vad man tidigare trott, så såg forskarna också att antalet galaxer varierat kraftigt under årens lopp. Tidigare, när universum bara var några få miljarder år gammalt, fanns cirka tio gånger fler galaxer än vad som finns i dag. Med tiden har galaxer av mindre massa smält samman och blivit färre, tror forskarna.

Christopher Conselice beskriver fyndet som överraskande.

”Det här är starka bevis för att det skett en omfattande galaxevolution under universums historia, som har minskat antalet galaxer dramatiskt genom sammanslagningar av dem”, säger han.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Galax

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer