Flygande mattan lyfter

2007-12-28 08:44  

Aladdin har en, Ture Sventon hare en och Bamse har en. Nu kan även du få en. Den flygande mattan är nämligen inte bara en påhittad önskedröm för arabiska nätter i sagornas värld.

Forskare vid Harvard University i amerikanska Cambridge har visat att det mycket väl går att sy ihop en flygande matta på riktigt. Lakshminarayanan Mahadevan är professor i tillämpad matematik och har tidigare räknat på fladdrande flaggor, reptrick och matematiska draperier. Nu är det mattans tur att utsättas för hans aerodynamiska formler.

Han föreställer sig mattan som en flexibel duk som böljar sig fram genom en vätska eller gas, likt havsdjupens gigantiska djävulsrocka. Genom att välja rätta vågform, frekvens och amplitud går det att skapa ett övertryck på dukens undersida och få den att lyfta, ta fart och styra.

Genom att påbörja vågrörelsen vid ena eller andra kanten går det att få duken att sväva åt det ena eller andra hållet. Och farten styrs genom att öka storleken på vågorna. Helt enligt Lakshminarayanan Mahadevans beräkningar, som presenteras i Nature.

Tyvärr blir den flygande mattan inte större än en näsduk, om ”motorn” ska räcka till, och den blir inte tjockare än en plastfolie. Men i så fall räcker det med att ”mattan” vibrerar med tio hertz, och med en kvarts millimeters amplitud, för att den ska lyfta från golvet. Dock utan passagerare.

Motorn då? Jo Lakshminarayanan Mahadevans kollegor vid Harvard har utvecklat en metod att odla fram råttmuskler på en yta. Och varför inte odla dem på en flygande matta.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer