Exploderande solfläck skickar plasmaklot mot jorden

2022-04-14 07:00  
Av och till får solen utbrott då mängder av partiklar slungas mot jorden. Foto: Nasa

Nu väntas en stor koronamassutskjutning nå vår planet inom kort.

I måndags skedde en enorm explosion på solens yta. I efterdyningarna skickade den tidigare solfläcken AR2987 ut stora mängder av strålning och partiklar i en koronamassutskjutning, ofta förkortad CME efter coronal mass ejection, i jordens riktning.

Skapade soleruption

Solfläckar är mörka områden som bildas på solen som en följd av att lokala magnetfält hindrar energi från insidan att tränga upp till ytan. 

Läs mer: Gigantiska ”slukhålet” i vattnet fascinerar omvärlden

Solutbrottet som AR2987 orsakat väntas nå vår planet i morgon torsdag 14 april, skriver sajten Interesting Engineering. Det rör sig om en flare, eller soleruption, av C-klass.

Men det är ingen anledning till oro. En CME som når jorden kan förvisso skapa geomagnetiska stormar, som kan störa radio- och kraftöverföringar.

Norr ..., förlåt, sydsken att vänta

Mer sannolikt är dock att efterverkningarna av solfläcken resulterar i norrsken – eller sydsken, som Ny Tekniks Bill Burrau argumenterar för att fenomenet egentligen borde heta.

AR2987 benämns som en död solfläck, eller ”corpse sunspot” på engelska. Det är egentligen bara  en beskrivning av processen där solens konvektion bryter sönder solfläckar, och lämnar områden med magnetiska störningar på solens yta.

Kalle Wiklund

Mer om: Solen Solfläck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer