INNOVATION

Ersätter trucken? Deras små fordon i svärm kan lyfta stora vikter

Enheten placerar sig autonomt, men flytten sker sedan med joystick.
Enheten placerar sig autonomt, men flytten sker sedan med joystick.

Formic vill ersätta truckar och traverser. Varje litet fordon kan lyfta 2,5 ton, och upp till 15 enheter agerar tillsammans.

Vissa produktionsanläggningar har behov av att lyfta tungt men saknar utrymme för exempelvis truckar. Pallyftare är ett dåligt alternativ för att flytta runt utrustning med hög vikt – men nu har en spinoff från Karlsruhe Institute of Technology tagit fram en lösning för lokaler med snåla ytor. 

Enheterna kommunicerar med varandra.
Enheterna kommunicerar med varandra.

Formic Transportsysteme består av flera semi-autonoma fordon som agerar tillsammans i en svärm på upp till 15 enheter. Teoretiskt skulle de kunna vara fler, men detta är enligt bolaget inte praktiskt ur ett säkerhetsperspektiv. Det skriver Formic på institutets hemsida

Upp till 40 ton

Varje modul kan lyfta 2,5 ton, och i dagsläget tar systemet unisont upp till 40 ton och förflyttar vikten till önskad plats. För en typisk maskin i produktion räknar bolaget dock med att tre enheter ska räcka – och hela flytten hanteras av en person. 

Fordonen är utrustade med kameror och de kommunicerar via radio. Det modulära systemet klarar av udda former. Placeringen under det föremål som ska lyftas sker automatiskt, men operatören sköter själva flytten via joystick.