Innovation

Det nya materialet är världens mest självlysande

Foto: Amar Flood

Nu har forskare löst problemet med att fluorescerande ämnen tappar ljusstyrka när de överförs till fast form. Världens mest självlysande material kan eventuellt användas i solceller.

Publicerad

Universitetet i Köpenhamn har tillsammans med Indiana University i USA lyckats knäcka ett problem, nämligen hur man kan överföra mycket starkt fluorescerande färgämnen till ett fast material med bibehållen effekt. Det rapporterar Eurekalert.

I fast form uppstår elektroniska kopplingar mellan molekylerna som dämpar ljusstyrkan. Forskarna löste problemet, som har varit känt i 150 år, med stjärnformade makrocykliska molekyler som hindrar de fluorescerande molekylerna från att interagera med varandra.

Färgämnet blandas i en klar vätska tillsammans med de färglösa makrocykliska molekylerna, som bildar isolerande gallerverk. Materialet kan växa till kristaller som i sin tur kan malas till ett pulver, spinnas till en tunn film eller integreras direkt i en polymer.

Kan användas för mikroskopi

Hur kan genombrottet då komma världen till gagn? Forskarlaget ser många möjligheter öppna sig, från solceller som kan fånga upp ett bredare spektrum av solljuset, till applikationer inom laserteknik. Ett annat område är mikroskopi, där man studerar biologiska processer med minimala ingrepp. Men mycket arbete återstår.

– De här materialen är helt nya, så vi vet inte vilka av deras inneboende egenskaper som kommer att erbjuda en överlägsen funktionalitet. Vi känner heller inte till materialens begränsningar. Därför kommer vi att utveckla en grundläggande förståelse för hur de fungerar, vilket ger oss en robust uppsättning av designregler för att ta fram nya egenskaper, säger Amar Flood vid Indiana University, huvudförfattare till studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Chem.