Deras teknik ska skapa plats åt utryckningsfordon

2018-09-26 10:45  
Foto: Ford

Olyckor skapar ofta förvirring och köbildning. Ny teknik från Ford och Vodafone ska varna bilister – och skapa en ”akutkorridor” för utryckningsfordon.

Trafiksituationen för utryckningsfordon kan avgöra skillnaden mellan liv och död. Enligt experter ökar överlevnadsgraden med 40 procent om fordonet kommer fram fyra minuter snabbare. Nu arbetar Ford och Vodafone tillsammans med att ta fram en prototyp som kan skapa de extra minuter som behövs.

Genom uppkopplad teknik ska trafikanter automatiskt varnas för olyckor. En krock leder ofta till förvirring bland övriga trafikanter, med ökad köbildning som resultat. Systemet från Ford och Vodafone ska även kunna visa förare hur de kan bidra till att skapa en ”akutkorridor” för att släppa fram ambulanser, brandbilar och polisbilar.

– Uppkopplad och automatiserad bilkörning är en viktig del av fordonsvärldens framtida teknologiska lösningar. Ford har lång erfarenhet när det kommer till att utveckla och testa fordon kopplat till infrastruktur, och lösningar för att få fordon att kommunicera med varandra för ökad säkerhet på vägen. Tillsammans med Vodafone och ett partnerskap med en rad andra aktörer, siktar vi på att finna nya insikter i hur vi utvecklar kommunikationsmöjligheter mellan fordon, säger Gunnar Herrmann, vd för Ford of Germany i ett pressläpp.

Varnar sekunder efter en olycka inträffat

Med den teknik som nu testas når varningen föraren redan några sekunder efter att en olycka har inträffat. Tanken är att systemet ska signalera när ett utryckningsfordon närmar sig och då informera föraren om vilken fil som är lämplig att ligga i. Om alla följer rekommendationen så bildas en ”akutkorridor” för räddningsfordonen.

Läs mer: De satsar på smarta vägar – som kan betala sig själva

Just nu testas systemet med akutkorridorer i Düsseldorf. Det är en del av ett 150-miljonersprojekt som praktiskt utvärderar automatiserad körning och uppkopplad fordonsteknik. Nu tittar man på hur eCall, det system för nödsamtal som finns i Ford-bilar, ska kunna utvecklas för att även informera andra förare inom 500 meters avstånd om olyckor.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt