Den nya hjärnbehandlaren laddas när du andas 

2022-11-09 13:17  

Hjärnstimulering via elektriska impulser används för att behandla sjukdomar som Parkinsons sjukdom. Nu presenteras en ny enhet som inte behöver batterier – den laddas via andning.

Djup hjärnstimulering – att med hjälp av elektriska impulser behandla neurologiska sjukdomar – blir allt vanligare och årligen opereras runt 150 000 nya enheter in i patienter globalt. Elektroder placeras vid hjärnan och sladdar leds ner till en kontrollenhet som oftast placeras runt patienternas bröstområde. 

Elektroderna ger sedan specifika områden av hjärnan små stötar flera gånger i sekunden för att få till en normal elektrisk aktivitet. Ett problem med dagens hjärnstimulerare är att de drivs av batterier som behöver bytas ut med jämna mellanrum.

I en ny studie presenterar ett amerikanskt forskarlag ett sätt att slippa de operationer som krävs vid varje batteribyte – strömförsörjning via patienternas egen andning.  

Bröstets rörelse ska omvandlas till elektricitet

I stället för batterier ska elektroderna få ström via rörelsen som uppstår vid ut- och inandning. När en patient andas pressas bröstväggen mot en smal och tunn elektrisk generator – en så kallad triboelektrisk nanogenerator. 

Generatorn omvandlar rörelsen till statisk elektricitet via den triboelektriska effekten. Det liknar effekten som gör att man kan fästa en ballong på väggen efter man har gnuggat den mot håret eller tröjan.

Den statiska elektriciteten som skapas av andningsrörelsen används för att ladda en superkondensator. Urladdningen av kondensatorn används i ett andra steg för att stimulera hjärnan med elektriska impulser. 

Forskarna har testat sin lösning med hjälp av en grislunga ansluten till en pump. Hjärnstimuleraren fungerade som en kommersiell enhet och levererade 60 elektriska pulser i sekunden. 

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer