Dansk hembyggd raket fick lyckad uppskjutning

2018-08-06 12:39  
Copenhagen Suborbitals lokaler i Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson / TT

De danska rymdamatörerna i Copenhagen Suborbitals har skickat upp sin hembyggda raket ”Nexø II”. Raketen nådde en höjd på 6,5 kilometer, inte riktigt de 13 föreningen hoppats på, men beskrivs ändå som en succé.

Uppskjutningen utanför den danska ön Bornholms kust är ett steg på vägen mot rymdprogrammets slutmål – att skicka upp en människa i rymden.

Raketens jungfrutur har blivit fördröjd flera gånger, senast förra helgen då de svenska skogsbränderna satte stopp. Arbetet med bränderna tog så mycket av de svenska myndigheternas tid att de inte kunde säkra luftrummet över Östersjön för uppskjutning.

Läs mer: Danska ingenjörerna: Då skickas vår rymdraket upp

Den 178 kilo tunga ”Nexø II” är en efterföljare till ”Nexø I” som avfyrades i juli 2016, men bara nådde upp till 1,5 kilometer innan den fick slut på bränsle.

Copenhagen Suborbitals håller till på Refshaleøen i Köpenhamn. Föreningen har 50-60 medlemmar och har byggt och skickat upp raketer sedan 2011.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer