Covid-19 ger immunitet ända in i märgen: ”Bra skydd”

2021-05-26 08:00  
En infektion med sars-cov-2 resulterar antagligen i att kroppen producerar antikroppar i flera år framöver, även om nivåerna är låga. Foto: CDC/TT

En infektion med sars-cov-2 resulterar även i att långlivade plasmaceller vaknar till liv och börjar producera antikroppar. ”Det här är goda nyheter, eftersom det antagligen innebär att alla som har haft covid inte blir lika sjuka nästa gång”, säger forskaren Marcus Buggert.

Precis som alla andra virusinfektioner resulterar även covid-19 i att kroppen börjar producera antikroppar.

– De här antikropparna ger ett bra skydd, men efter ett tag går nivåerna av dem ofta ner, säger Marcus Buggert, biträdande lektor vid Karolinska institutet.

Detta har oroat forskarna, eftersom det har funnits och finns farhågor om att immuniteten försvinner efter en tid.

Läs mer: Vaccinpass för corona – här är allt du behöver veta

Men nu kan forskare vid bland annat Washington University School of Medicine i USA konstatera att även en mild infektion av sars-cov-2 resulterar i att så kallade långlivade plasmaceller aktiveras.

Lång tid

– De här cellerna finns i benmärgen där de producerar låga nivåer av antikroppar. Det här är duktiga forskare och vad de har gjort är att de har analyserat benmärgsprover från försökspersoner och sett att de här cellerna aktiveras efter en covidinfektion. En väldigt invasiv forskning, med andra ord, som vi knappast skulle få etiskt tillstånd för här i Sverige, säger Marcus Buggert.

Resultatet, som presenteras i tidskriften Nature, innebär att kroppen, även efter en mild infektion, kommer att producera antikroppar mot coronaviruset en lång tid framöver.

Mildare sjukdom om man smittas igen

– De här cellerna kan leva i 60 eller 70 år och är en del av vårt långsiktiga immunförsvar. Att de aktiveras av en infektion är bra, eftersom det kan innebära att man endast får milda symtom, eller blir helt asymtomatisk, om man utsätts för smittan en gång till, säger Marcus Buggert.

Läs mer: Ursprung för covid-19 – Kina tillbakavisar att virusforskare insjuknade

Nivåerna av dessa antikroppar är dock låga, så därför kan en person ha dessa antikroppar, trots att de inte går att hitta med ett vanligt antikroppstest.

Huruvida vaccinerna också aktiverar dessa immunceller är det dock ingen som vet än.

– Det återstår att se, men det skulle förvåna mig om de inte gör det, säger Marcus Buggert.

Fakta: Immunförsvaret

Kroppens immunförsvar består av många olika delar som samverkar med varandra.

En viktig del är antikropparna, det vill säga de Y-formade proteiner som produceras av en viss typ av vita blodkroppar, B-lymfocyter eller B-celler. Dessa antikroppar patrullerar kroppen och "känner igen" främmande ämnen.

Därutöver kan låga nivåer av antikroppar även produceras av plasmaceller i benmärgen. Till skillnad från de andra kan dessa plasmaceller bli mycket gamla.

De så kallade T-cellerna är en annan viktig del av immunförsvaret. Av dessa finns bland annat T-hjälparceller, som hjälper till att bilda antikroppar, och T-mördarceller, som känner igen infekterade celler och dödar dem.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer