Innovation

Bilindustrins filter kan göra rökt mat mindre cancerogen

Foto: Roland Zumbühl

Viss rökt mat innehåller cancerframkallande ämnen. Nu kan University of Reading ha hittat en lösning för att ta bort de farliga ämnena – och tekniken bygger på ett filter hämtat från bilbranschen.

Publicerad

Forskningen är tämligen överens om att rökta livsmedel kan medföra hälsorisker. Vid förbränningsprocesser bildas polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Det är en grupp cancerframkallande ämnen som även är kopplade till hjärt- kärlsjukdomar. Men nu kan University of Reading ha hittat en lösning på problemet – och tekniken är hämtad från bilbranschen.

Zeofilter från bilindustrin

Jane Parker, som är chef vid The Flavour Centre, har experimenterat med att föra röken genom ett zeolitfilter, för att behålla smaken men bli av med de farliga ämnena. Zeolitfiltren rengör sig själv med hjälp av aktivt syre – och de används vanligtvis inom bilindustrin samt i pooler och akvarium för att ta hand om ammoniak.

Parker har samarbetat med ingenjörer från ett lokalt rökeri. Tillsammans försökte de ställa in zeolitfiltret för att minimera de mest skadliga PAH-ämnena, och teamet lyckades få bort 93 procent av en välkänd cancerogen. Resultatet innebär att deras metod är den mest framgångsrika hittills.

Smaken är avgörande

Utan den rätta smaken vore dock tekniken oanvändbar. Teamet rökte tomatflagor, kokosolja och vatten – med och utan filtret. Råvarorna blandades sedan ned i färskost och kyckling, och försökets smakpanel var överens om att maten som behandlats med filtrerad rök var godast. Bland omdömena fanns kommentarer om att kycklingen hade ”en arom av julskinka”, med en balanserad smak. Maten som hade behandlats med ofiltrerad rök sas smaka askkopp, med en frän rökton.

Forskarna använde masspektrometri för att analysera beståndsdelarna, och de noterade att molekylerna var större i den ofiltrerade röken. Det kan eventuellt vara dessa som bidrog till de oangenäma smakerna.

– Vi anser att det här är intressant pågående vetenskap. Om vi kan räkna ut hur de större molekylerna fastnar i filtret så kan vi manipulera zeoliten för att förbättra effektiviteten, säger Jane Parker till Engineering And Technology.