Bäst på att trycka nätpengarna

2013-09-12 07:46  
Johan Rilegård och hans kollegor på KNC Miner bygger maskiner som, enligt de själva, är de snabbaste på att tillverka bitcoin. De avancerade beräkningarna är mycket energikrävande och är beroende av avancerad kylning. Kretsarnas kapslar leder värmen bort från kretsen till skalet och fläktarna. Foto: Jörgen Appelgren

Den digitala valutan bitcoin har orsakat en kapplöpning bland företag som utvecklar hårdvaran som skapar bitcoins. Svenska KNC Miner räknar med att lansera marknadens hittills snabbaste burk nu i september. Kunderna har redan beställt flera tusen.

I Sverige har Riksbanken ensamrätt på att ge ut sedlar och mynt. Men den nya, digitala valutan bitcoin kan vem som helst skapa därhemma. Du behöver bara registrera dig i ett nätverk och börja räkna ut så kallade hashsummor. Beräkningarna är alldeles för tunga för en vanlig pc, vilket har skapat en marknad för ”bitcoin miners”. Det är en ny typ av hårdvara som genererar bitcoins, och begreppet ”miner” är en blinkning till 1800-talets guldgrävare.

– Man kan likna oss vid de bolag som sålde hackor och spadar under guldrushen. Fast vi säljer snarare grävskopor, säger Johan Rilegård på KNC Miner.

Aluminiumlådorna på företagets labb i Stockholm ser inte så märkvärdiga ut på utsidan. Men de ska snart bestyckas med en nyutvecklad krets, asic, som är skräddarsydd för att räkna ut de eftertraktade hashsummorna. Varje låda ska sedan kunna spruta ur sig 400 miljarder summor per sekund, fler än någon konkurrerande produkt, enligt företaget. Hastigheten är A och O. Ju snabbare beräkningar, desto fler bitcoins till ägaren.

Om allt går enligt planerna ska de första leveranserna ske i slutet av september. Enligt Johan Rilegård har företaget redan fått ett par tusen beställningar, för lådor som kostar upp till drygt 45 000 kronor.

– Kunderna finns över hela världen. Det är främst privatpersoner, både med och utan teknikbakgrund, säger han.

Pengarna från förbeställningarna har behövts för att finansiera utvecklingen. Att tillverka kretsar i avancerade halvledarprocesser är dyrt, och enbart tillverkningsunderlagen har kostat mer än 20 miljoner kronor.

En stor teknisk utmaning har varit att beräkningarna är så energikrävande. Kretsarna är på 150 watt vardera, och utan effektiv kylning går de sönder. Därför har de fått specialkapslar som leder ut värmen till skalet där en rejäl fläkt sitter monterad.

Tidspressen har varit hård i utvecklingsprojektet. En orsak är att bitcoinreglerna förändras med tiden. Ju mer total beräkningskraft som används i världen, desto mer skruvas kraven för hashberäkningar upp. Allt för att få en jämn tillväxt av antalet bitcoins. Det leder till en kapplöpning bland de företag som tillverkar bitcoin-miners. En produkt som försenas ett kvartal kan redan vara överspelad.

– I dag är det är ett race för att få ut den bästa hårdvaran, och så kommer det att förbli så länge bitcoins har ett stort värde, säger Johan Rilegård.

Några av företagets konkurrenter har lovat för mycket. De har tagit betalt för ”miners” som de sedan inte kunnat leverera. Därför har systemet med förbeställningar fått lite dåligt rykte, och på olika bitcoin-forum diskuteras om KNC Miner kommer att kunna hålla sina löften.

– Det är naturligt att sådana diskussioner förekommer, vi har ju inte levererat än. Men så fort vi gör det räknar vi med att det blir en galen rusning, säger Johan Rilegård.

KNC Miner

Ort: Stockholm.

Grundades: Våren 2013.

Antal anställda: Drygt tio. Ytterligare drygt tio från moderbolagen är engagerade.

Moderbolag: Konsultföretagen Orsoc, som utvecklar avancerade kretsar, och Kennemar & Cole, som är specialiserade på finansiella data- och nätverkssystem.

Charlotta von Schultz

Mer om: Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer