Karriär

Se när roboten gör en rekryteringsintervju

Reportern Elsa Frizell blir intervjuad av Furhat Robotics robot Tengai. Foto: Elsa Frizell
Furhats rekryteringsrobot Tengai. Foto: Elsa Frizell
Furhats vd Samer Al Moubayed med Tengai. Roboten Tengai testas nu för att i vår börja jobba som intervjuare vid rekryteringar. Foto: Elsa Frizell

Hur är det att bli intervjuad av en robot egentligen? Reportern Elsa Frizell fick testa svenska Furhats rekryteringsrobot Tengai.

Publicerad

Artikeln publicerades först i Personl & Ledarskap.

Rekryteringsbolaget TNG har tillsammans med svenska startupen Furhat Robotics tar fram ai:n Tengai som självständigt ska kunna genomföra intervjuer och sedan rekommendera vilken kandidat som ska gå vidare.

Målet är att roboten ska hjälpa till att göra urvalet fördomsfritt. Ny Teknik skrev om Tengai när den lanserades.

Sinisa Strbac är rekryterare på TNG och är en av dem som håller i projektet på TNG. När jag kommer håller han en kort genomgång om projektet och hur intervjun ska gå till. Därefter får jag 15 minuter på mig att förbereda frågorna som Tengai ska ställa.

Sedan är det dags. Tengai välkomnar till intervjun, ställer fem kompetensbaserade frågor av typen: ”Beskriv hur du går tillväga när du får en helt ny arbetsuppgift” och ” berätta om en situation som var stressande och hur du hanterade det. ”. Hon hummar då och då under tiden jag svarar men samtalet går lite trögt. Samtidigt är hon ändå förvånade lätt att prata med.

Svårt att få till ett samtal som flyter

Kristina Lystad hade också anmält sig frivilligt och hon blev intervjuad samma dag.

– Jag tycker att det var intressant men också lite opersonligt. Jag kände inte riktigt att roboten satte in mina svar i ett sammanhang. På sätt och vis hade man kanske lika gärna kunnat svara på frågorna skriftligt, säger hon.

Just att få till ett samtal som flyter är en av utmaningarna och något de ständigt förbättrar förklarar Sinisa Strbac.

– Vi vill få till en dialog som flyter så att det inte blir ett fråga-svar samtal. Men det är fortfarande en robot och hur mänsklig ska den vara? Känns den för naturlig kan det bli creepy, säger han.

För att kunna lära roboten måste rekryterarna på TNG konkretisera vad de själva gör under en intervju. Något som varit nyttigt berättar Sinisa Strbac.

– Det har varit en resa. Jag har jobbat med rekrytering i tolv år och tycker att jag bemästrar det bra. Men i det här arbetet har vi behövt granska oss själva. Hur gör man på en intervju? Vilka rörelser gör vi med huvudet, hur mycket hummar vi och säger okej. Hur mycket påverkas vi av hur personen ser ut och dagsformen. Även om allt detta inte ska påverka så gör det ju det, säger han.

Hur rekryterar man fördomsfritt?

Det har blivit mycket diskussioner mellan de olika rekryterarna på TNG hur man går tillväga när man rekryterar fördomsfritt och hur olika det kan se ut.

– Vi har behövt blir självmedvetna hur vi gör och hur en fördomsfri rekrytering kan bli ännu bättre, säger Sinisa Strabac.

Runt 150 personer ska intervjuas under Tengais upplärningsfas. Under övningsintervjuerna sparas all data, dels för att kunna bygga Tengais förmåga, dels till ett forskningsprojekt på Kungliga Tekniska Högskolan kring relationen robot och människa.

Under våren räknar TNG och Furhat Robotics att Tengai ska klara av att göra de första riktiga anställningsintervjuerna.