Karriär

Ergonomiskt utejobb på unikt kontor

Det här kontoret i Växjö är uppbyggt som ett aktivitetsbaserat kontor, men ute i det fria. Det är ergonomin som skiljer utomhuskontoret från en vanlig uteplats. Foto: Jonas Ljungdahl
”Jag är en soldyrkare, att få gå ut en stund gör mig så glad”, säger Jenny Rungegård, i vitt, som kläckte idén om utekontoret. Foto: Jonas Ljungdahl

Att flytta en del av kontorsjobbet utomhus är ett enkelt sätt att få anställda som mår bättre. Därför borde utekontor vara en ledarskapsfråga, enligt Jenny Rungegård.

Publicerad

Frisk luft, trädens sus och en doft av nyklippt gräs. Så kan en dag på utekontoret hos Castellum i Växjö se ut.

– Arbetet är inte en plats, utan något vi gör. Varför ska vi begränsa det till fyra väggar? Vi är ju utomhus för att vi mår bra och blir glada av det, utbrister affärsområdeschef Jenny Rungegård vid Castellum i Växjö.

Det var hon som fick idén att bygga ett kontor ute i det fria. Det här är, vad hon vet, det första utekontoret i både Sverige och Europa. Det finns mycket att vinna på att förlägga en del av kontorsarbetet utomhus och därför borde utekontoret ses som en ledarskapsfråga, menar hon.

– Vi har ökande sjukskrivningstal, det är stressigt och högt tempo på jobbet. Utomhuskontoret är ett sätt att få anställda att må bättre genom att de spenderar en liten stund utomhus och ett enkelt sätt för arbetsgivare att öka hälsan på arbetsplatsen.

– När vi skapar kontor är det två bitar vi sliter med: att få bra dagsljus och bra ventilation. De två bitarna har man ju helt naturligt utomhus, säger hon.

Tanken är inte att det ska vara ett ur- och skurkontor där medarbetarna kan vara hela dagen, utan ett komplement till det vanliga kontoret.

Utekontoret är aktivitetsbaserat och med­arbetaren kan välja om hen vill vara i solen eller skuggan, sitta eller stå eller jobba enskilt eller i grupp. Det finns sittgrupper runt ett kafébord, ett möblerat konferensrum med glastak, ståbord med sviktande golv, långa sittbänkar med fotstöd och infällda bord.

– Ergonomin är viktig, det är det som skiljer utomhuskontoret från en vanlig uteplats, säger Rungegård.

Kontoret rymmer 80 personer. Alla är automatiskt uppkopplade till nätet och det finns eluttag runt om. Det ligger alldeles invid företagens kontor, så det tar högst en minut för de anställda att gå dit.

Utekontoret ligger vid det gamla regementet och Castellum hyr ut kontorslokalerna till 90 företag.

Att ha kontor ute i det fria handlar om ett nytt sätt att tänka, menar hon.

– Vi är så styrda av våra vanor. Jag tror att man bara måste testa det och se att det funkar. Och bli påmind om möjligheten. Man måste jobba in tänket, säger hon.

Utekontoret har funnits i ett år och den största utmaningen är att få flera att utnyttja det. Hon uppskattar att ungefär hälften av de 1 200 medarbetarna på området har testat det någon gång och en del använder det regelbundet. Hon tror att de som inte nyttjar det glömmer bort att möjligheten finns.

Rungegårds önskan är att användarna ska bli fler och att det ska användas under en allt större del av året, även om det kanske inte går att skriva på datorn om det är minus tio grader ute.

– Man ska respektera att klimatet och vädret i viss mån påverkar vilka arbetsuppgifter som är behagliga att göra utomhus. Utekontoret ska användas för att det är skönt och för att man mår bra av det.

Tänk så här:

1. Gå igenom vilka jobb som kan göras utomhus: läsning, möten, tankejobb, telefonsamtal osv.

2. Finns det redan en tillgänglig ute­plats som kan användas? Håll möten där och gör arbetsuppgifter som inte kräver wifi eller elektricitet.

3. Anpassa uteplatsen med enkla medel. Elektricitet, wifi, ergonomiskt möblemang samt sol- och väderskydd är de viktigaste.

4. Uppmuntra medarbetarna att jobba ute.