De belönas av IVA för insatser inom teknikområdet

2020-10-28 13:14  

Swecos koncernchef Åsa Bergman och batteriforskaren Kristina Edström får IVA:s utmärkelse Guldmedaljen för gott ledarskap och utveckling inom sina områden.

Nyligen presenterade Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, utmärkelsen Guldmedaljen som årligen delas ut för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle.

En av sammanlagt fyra medaljer går till civilingenjören Åsa Bergman, koncernchef på Sweco. IVA motiverar utmärkelsen med att hon har en stor förmåga att utveckla konsultbolaget och leda specialister inom arkitektur och teknik. Med starkt driv bygger hon en inkluderande företagskultur med jämställdhet och mångfald på alla nivåer, i övertygelsen om att så skapas hållbar samhällsutveckling, skriver IVA i sin motivering.

Kristina Edström, professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet, belönas för sin forskning om batterier och nya lösningar för energilagring. I motiveringen lyfts fram att Kristina Edström har inspirerat och byggt en stark forskargrupp och att utvecklingen, under hennes ledning, av nästa generations batteriteknik för tillämpningar inom fordonsindustrin är världsledande.

Läs mer: Forskarnas gallerverk ger en betong som inte splittras

Utmärkelsen Stora guldmedaljen går i år till Marcus Wallenberg för hans insatser inom svenskt näringsliv, entreprenörskap, vetenskaplig utveckling och svensk innovationskraft.

Bland pristagarna finns också Fredrik Bäckhed som belönas med en guldmedalj för framstående mikrobiologisk forskning om tarmbakterier.

Utmärkelserna presenterades i samband med IVA:s högtidssammankomst som i år var digital på grund av pandemin.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap