Ingenjörsdagen
Foto: Jonas Persson
Luftburen skogsgallring – AirForestry förändrar skogsbruket med drönarteknik
Tunga skogsmaskiner som lämnar djupa spår i marken har länge varit en oundviklig del av skogsbruket. Men vad händer om man istället låter drönare lyfta träden från skogen – utan att störa markens ekosystem?
Med sin banbrytande teknik visar AirForestry att det inte längre är en vision för framtiden, utan en realitet redan idag. För sin innovativa lösning belönades personerna bakom AirForestry med Stora Ingenjörspriset i kategorin Entreprenörskap.
Tekniken som tar skogsbruket till nya höjder
Idén bakom AirForestry föddes ur mötet mellan fysikern Mauritz Andersson och ingenjören samt skogsägaren Olle Gelin. Tillsammans såg de möjligheten att kombinera drönarteknik med skogsbruk för att skapa en mer hållbar och effektiv gallringsmetod.
Företagets eldrivna drönare gallrar skog utan att påverka marken. Istället för att använda konventionella skogsmaskiner lyfter AirForestrys drönare träden direkt från skogen. De kvistar stammen genom en egenutvecklad teknik, vilken kvistar trädet ovanifrån med hjälp av gravitationens kraft, kapar trädet vid roten och transporterar det till avlägget. De näringsrika grenarna och barren återförs till skogsmarken, vilket bidrar till en mer naturlig skogsåterväxt.
Drönarna är sex meter i diameter och drivs av batterier för drift utan utsläpp. De är utrustade med avancerade sensorer och mjukvara för att säkerställa precis gallring. Kommunikationen sker via 5G-nätverk, vilket möjliggör realtidsövervakning och fjärrstyrning av skogsarbetet.
AirForestrys lösning har utvecklats för att kunna hantera hela träd utan att skada övriga träd. Verktyget greppar trädet i toppen, varifrån det sedan släpps för kvistning samtidigt som drönaren hovrar ovanför trädet. Genom att gallra från luften är lösningen inte beroende av markgående navigation, vilket gör tekniken mer energieffektiv än traditionellt skogsbruk.
Utvecklingsutmaningar och tekniska genombrott
Att skapa en ny teknologi innebär alltid utmaningar. För AirForestry har den största varit att bygga och testa tekniken för att förstå vad som fungerar i praktiken.
– Som för alla som bryter ny mark och testar att göra något helt nytt är en av de största utmaningarna att det är svårt att förutse vad som funkar, vad som är svårt etc. förrän man har byggt och testat det första gången, förklarar Olle Gelin, Vd samt medgrundare på AirForestry.
Drönarna är designade för att hantera träd av mindre storlek, typiska för förstagallring, med en medelstamvolym på cirka 0,06 m³och en lyftkapacitet på 200 kg i varierande väderförhållanden, samtidigt som de drivs enbart av el. En annan utmaning har varit att utveckla ett skördeverktyg som kan hantera hela träd med dess komplexa struktur på ett effektivt och robust sätt.
Är skogsbranschen redo för nästa steg?
AirForestrys teknik har potential att förändra hur skogsbruk bedrivs, men innovationer kräver också en vilja från branschen att anpassa sig. En av de största utmaningarna är att ge ny teknik tid att utvecklas till en lönsam och hållbar lösning.
– Att implementera ny teknik inom en traditionell bransch som skogsbruk tar tid. Det handlar inte bara om att visa att tekniken fungerar, utan också att bygga förtroende och skapa förutsättningar för en bredare användning. För att lyckas krävs det att branschen vågar satsa och ge tekniken den tid och det utrymme den behöver för att bli lönsam, säger Olle Gelin.
Den traditionella skogsindustrin bygger på etablerade metoder som är beroende av tunga skogsmaskiner som inte är optimala för gallring av små träd. AirForestrys lösning visar att det finns alternativa sätt att bedriva skogsbruk, men frågan är om industrin är redo att ta steget.
Framtiden för luftburen skogsgallring
Om tekniken får genomslag kan den förändra skogsskötsel och klimatpåverkan. Genom att minska behovet av tunga maskiner skadas inte marken och fler hälsosamma träd kan stå kvar och växa, vilka annars hade blivit skördade för att bana väg för maskinerna. På så sätt kan skogen binda mer koldioxid. Dessutom öppnar den upp möjligheter att sköta svåråtkomliga skogsområden där konventionell maskinell gallring tidigare varit omöjlig.
Denna teknik kan också förändra skogsbrukets affärsmodeller, där drönarbaserad gallring blir en tjänst snarare än en investering i stora maskinparker. Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt kan drönare inom några år bli en självklar del av skogsbruket.
Med en snabbt växande klimatmedvetenhet och ett ökande behov av hållbara lösningar står AirForestry i framkant för att förändra branschen. Om deras teknik får det genomslag de hoppas på kan vi snart se en ny era där skogsbruk bedrivs från luften – helt utan att marken påverkas. Frågan är inte längre om, utan när denna teknik blir standard.
Känner du en ingenjör som genom entreprenörskap tagit en idé från vision till verklighet?
Entreprenörskapspriset lyfter personer som med driv, mod och nytänkande skapat lösningar som gör skillnad – i branschen och i samhället. Nominera här