Industri

Vitt pulver lamslår Norrland

Foto: TT
Foto: TT

En mängd brev med ett okänt vitt pulver har sänts till olika företag i Norrbotten och Västerbotten. Flera platser har spärrats av, bland annat postterminalen i Umeå.

Publicerad

(Uppdaterad)

Det var på postterminalen vid flygplatsen i Umeå som man först upptäckte breven med det vita pulvret. Ett kuvert hade gått sönder och postpersonalen blev misstänksam och kontaktade polisen.

Samtidigt slog personalen på Handelsbakskontoret i Gällivare larm om att man fått ett brev med ett vitt pulver i.

Också Bolidens guld- och koppargruva i Aitik utanför Gällivare fick ett kuvert med vitt pulver i på måndagsförmiddagen.

Enligt Västerbotten-Kuriren har också det kommunala bostadsbolaget Topbostäder i Gällivare fått ett kuvert med vitt pulver.

Alla arbetsplatser som slagit larm till polisen om vitt pulver har spärrats av i väntan på klarhet. Pulvret har skickats till kriminaltekniska laboaratoriet i Linköping för analys.

I och med att postterminalen i Umeå spärrats av drabbas omkring 10 000 hushåll som inte får någon post förrän tidigast i morgon.

Ny Teknik ringde upp Olle Baltzari på Aitikgruvan. Vid halv sextiden på kvällen satt fortfarande sex personer inlåsta på besökscentret dit posten levererades på morgonen.

- Vi har inte fått lämna lokalen på hela dagen. Men det går ingen nöd på oss. Det är 35,6 grader kallt ute och vi har det varmt och skönt och fått mat från vår matsal framkörd, säger Olle Baltzari.

Han säger att ingen tror att det något farligt pulver.

- Vi är inte bekymrade. Men det var något konstigt med kuvertet som låg i postväskan som lämnades in i morse. Kuvertet med pulvret var frankerat med frimärken men vi kan inte se någon stämpel över frimärkena, säger han till Ny Teknik.

Även polisen i Helsingborg har mottagit ett brev med vitt pulver. Enligt Helsingborgs Dagblad har brevet lämnats in av en man som fått pulvret skickat till sig.

Gilla Ny Teknik på Facebook